Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så utnyttjade McDonalds chefer pakistanier

- 04/12/2012, 07:54 -
Nu växer härvan kring McDonaldscheferna.
1 av 4

Nu växer härvan kring McDonaldscheferna.

Seth Perlman / AP / SCANPIX

Ytterligare två arbetsledare misstänks vara huvudmän.
2 av 4

Ytterligare två arbetsledare misstänks vara huvudmän.

Nati Harnik / AP / SCANPIX

Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket i Stockholm.
3 av 4

Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket i Stockholm.

Leif R Jansson / SCANPIX

Migrationsverket försöker stoppa handeln med arbetstillstånd.
4 av 4

Migrationsverket försöker stoppa handeln med arbetstillstånd.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Härvan runt McDonalds bara växer och växer. Nu står det klart att fyra chefer i Stockholmsområdet varit huvudmän. De har sålt arbetstillstånd och utnyttjat arbetskraft under slavliknande förhållanden.

STOCKHOLM. Två chefer utreds redan av gränspolisen. Nu visar nya uppgifter som Aftonbladet publicerar på tisdagen att ytterligare två arbetsledare på McDonalds varit inblandade i härvan som nystas upp.

De totalt fyra cheferna har låtit pakistanska medborgare köpa sig arbetstillstånd för hundratusentals kronor. Sedan har de fått betala dyrt för att bo hemma hos cheferna.

Facket: En slavrelation

Enligt en källa ska många av pakistanierna vara släkt, vänner och bekanta till cheferna men tjänster ska också ha utannonserats i pakistanska tidningar.

Samtliga som köpt sig till ett arbetstillstånd har sedan fått en minimilön på 18 000 kronor - där en stor del gått direkt tillbaka till cheferna. Detta för att betala av skuld eller hyra.

– Det är en slavrelation. Arbetstagaren blir helt knuten till arbetsplatsen och arbetsgivaren som avgör om man får stanna eller åka hem, säger Katja Ojanne, styrelseledamot i Hotell- och restaurangfacket i Stockholm, till Aftonbladet.

"Svårt att säga något i dagsläget"

McDonalds Sveriges presschef Håkan Ström hävdar att företaget bara rekryterar i Sverige. När han får uppgifterna om pakistanska arbetare har han inget vidare svar.

– Det är väldigt svårt att säga någonting om det i dagsläget. Vi ska komma ihåg att det område du frågar om är fråga för en polisutredning kopplad till två personer verksamma vid en enskild restaurang, säger han till Aftonbladet.

Nu hoppas Ström att även den nya informationen tas med i den pågående polisutredningen.

Enligt Hotell- och restaurangfackets Stockholmsordförande Jenny Bengtsson har McDonalds undvikit debatt om frågan.