Onsdag 18 Maj
Stockholm

Chefens julfylla – ett problem för anställda

Tio procent av de tillfrågade svarar att de undvikit julfesten på grund av att det dricks för mycket.
1 av 2
Tio procent av de tillfrågade svarar att de undvikit julfesten på grund av att det dricks för mycket. Foto: SCANPIX NORWAY
Julsnapsen på företagsfesten kan vara både trevlig och besvärande för de anställda.
2 av 2
Julsnapsen på företagsfesten kan vara både trevlig och besvärande för de anställda. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Står företagets julfest inför dörren? Den lär bli förknippad med allt annat än en vit jul. En ny undersökning visar att 40 procent av de anställda har sett chefen alldeles för packad på julfesten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Statistik

43 procent uppger att det är tillåtet att dricka alkohol på arbetsplatsen under eller efter arbetstid.
56 procent uppger att de har haft en kollega eller chef som har missbrukat alkohol.
78 procent av alla svarande uppger att deras jobb brukar ha julfest.
10 procent har någon gång valt att inte delta på julfesten på grund av att chef eller kollegor dricker. 

Julen är på ingång och med den följer även de traditionella företagsjulfesterna. Men en ny undersökning av Novus, som publicerats i tidningen Kollega, visar att den årliga festen brukar vara kantad av en stor mängd alkohol och fylla.

Fyra av tio anställda har sett chefen dricka för mycket på festen och tre av fyra säger att de sett en kollega varit för berusad. 88 procent svarar att företaget bjuder på alkohol under festen.

– Har man en restriktiv hållning på arbetsplatsen måste man vara en förebild som chef. Det är kanske inte så bra för auktoriteten, det blir väldigt svårt att tillrättavisa en medarbetare om man själv inte följer policyn, säger Ingela Eriksson, informationsansvarig på ett företag som hanterar bland annat alkoholproblem på arbetsplatsen, till tidningen Kollega.

Siffrorna ovan är kanske inte särskilt kontroversiella men anmärkningsvärt är att 43 procent svarar att de vill att arbetsplatsen ska vara en alkoholfri zon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela