Här är den nya marknaden för tjuvligorna.
1 av 3
Här är den nya marknaden för tjuvligorna. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
– De frågar chauffören saker, visar kartor eller krånglar med kontanter. Under tiden blir de som väntar av med plånböcker eller telefoner. De inriktar sig särskilt på äldre kvinnor, säger Peter Enell på polisen.
2 av 3
– De frågar chauffören saker, visar kartor eller krånglar med kontanter. Under tiden blir de som väntar av med plånböcker eller telefoner. De inriktar sig särskilt på äldre kvinnor, säger Peter Enell på polisen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Polisen uppmanar folk att hålla extra koll på sina värdesaker.
3 av 3
Polisen uppmanar folk att hålla extra koll på sina värdesaker. - Foto: SCANPIX NORWAY

Ny tjuvliga rånar dig i busskön

En ny tjuvliga härjar i Stockholm som riktat in sig på att fickråna personer som står i kö för att kliva på bussen. Polisen uppmanar passagerare att hålla koll på sina värdesaker.


Lägger sitt förtroende på övervakningskameror

Hos polisen lägger man även sitt förtroende på bussens övervakningskameror som man hoppas sk kunna hjälpa till i jakten på ligan.

– Men för det måste vi få in detaljer om exakt tid och busslinje i anmälan. Det underlättar utredningsarbetet enormt, säger Peter Enell, till Metro

STOCKHOLM. Som så många andra städer i världen är Stockholm och dess invånare beroende av kommunaltrafiken. I huvudstaden reser ungefär 750 000 personer varje dag med tunnelbana, bussar, pendeltåg och spårvagn enligt SL. Detta har fått ficktjuvar att utnyttja kollektivtrafiken som en marknad för sin verksamhet.

För tillfället härjar en ny tjuvliga i Stockholm som specialiserar sig på att fickråna personer i busskön, enligt Metro.

Tjuvarnas plan går till på följande sätt: En man tränger sig före i busskön för att komma fram till busschauffören. Väl framme börjar han ställa frågor. Under tiden smyger en annan man runt i kön och plockar åt sig värdesaker.

– De frågar chauffören saker, visar kartor eller krånglar med kontanter. Under tiden blir de som väntar av med plånböcker eller telefoner. De inriktar sig särskilt på äldre kvinnor, säger Peter Enell på Stockholmspolisens kriminalunderrättelseenhet, till Metro.

"Har sett en ökning"

Polisen har sen i maj fått in 20 anmälningar där tillvägagångssättet är detsamma. 

– Vi har sett en ökning på sistone, säger Peter Enell och fortsätter:

– Det verkar handla om samma gärningsmän. Vittnena har lämnat liknande signalement. De beskriver en lång och en kort man. Det kan dock vara fler personer inblandade, säger Peter Enell.

Polisen kommer nu att slå larm till busschaufförerna, samtidigt som de även uppmanar resenärer att hålla extra koll på sina privata ägodelar.

– Man kanske börjar lyssna på dem när de pratar med chauffören och glömmer bort sin väska, men man måste hålla koll på sina grejer, säger Enell, till Metro.

Spana in lite andra mindre lyckade försök här:



/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.