Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Julhandel för svenskarna - en svettig historia

- 10/12/2012, 16:34 -
Stress eller skoj?
1 av 3

Stress eller skoj?

SCANPIX SWEDEN

Både och, tycker vi svenskar.
2 av 3

Både och, tycker vi svenskar.

Holmberg, Hasse

Resultatet blir ju oftast fint.
3 av 3

Resultatet blir ju oftast fint.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Enligt en ny undersökning hamnar Sverige på plats två i Europa över de länder som finner julhandeln stressig.

Om exakt två veckor är det julafton, och för många sätter nu julhandeln igång på allvar. Många upplever klappjakten på stan som stressig, så pass att Sverige hamnar på andra plats på listan med de länder som finner julhandeln mest stressig, enligt Metro.

Resultaten kommer från en undersökning som Tradera och Ebay gjort i elva europeiska länder. På första plats på listan över stress i julhandeln finner man Spanien

– Det är nog all planering som gör en stressad. Vad ska vi handla? Var ska vi fira? Med vilka ska vi fira? Det handlar nog också om prestationsångest, man vill göra de man ger julklappar nöjda, säger Traderas Jenny Pedersén till Metro.

Trots stress bland svenskarna i julhandeln finner dock många den rolig. Ebay och Tradera har undersökt i vilken utsträckning och även på denna lista hamnar Sverige på plats två, med Ryssland på första plats.

Av de tillfrågade svenskarna uppger över hälften att de tycker julshoppingen faktiskt är rolig. Av de tillfrågade ryssarna finner sex av tio att det är väldigt roligt att julshoppa.

Ryssarna är även de som klarar av julhandeln bäst och är mest stresståliga, enligt Metro.