Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här ser du superstjärnfallet i natt

Vad får du se på himlen i natt?
1 av 3

Vad får du se på himlen i natt?

Kent Porter / AP / SCANPIX

Stjärnfall är vackra - men har egentligen ingenting med stjärnor att göra.
2 av 3

Stjärnfall är vackra - men har egentligen ingenting med stjärnor att göra.

Kevin Clifford / AP / SCANPIX

Geminiderna.
3 av 3

Geminiderna.

Faksimil

Nyheter | 13/12/2012 21:05

Jorden stöter på meteorsvärmen Geminiderna. Då kan du se vackra stjärnfall. Närmare bestämt 100 i timmen. Här är det störst chans.

SVERIGE. Natten till fredagen har många svenskar en unik chans att se massor av stjärnfall. Jorden närmar sig nämligen Geminiderna, en stor samling meteorer. När små, så kallade meteoriter, faller mot jordytan bildas stjärnfall.

Det verkar vara i södra Sverige som man har störst chans att få se spektaklet.

– Som det ser ut är det Östergötland och en stor del av Västergötaland som har bäst chanser till klart väder i kväll och i natt. Möjligen kan det bli klart i västra Dalarna lite senare, säger meteorologen Pia Hultgren till SVT.

Därför har de fått namnet

När det ser ut som stjärnorna faller är det egentligen stenar och smågrus som brinner upp på väg in i atmosfären. Det är resterna av en asteroid som passerade förbi för längesen.

– Med den här meteorsvärmen ser det för oss här på jorden ut som att de kommer från stjärnbilden Gemini och därför kallas de för Geminiderna, säger Maria Sundin, astronom på Göteborgs universitet, till SVT.

På onsdagen skrev Nyheter24 om ett mystiskt ljusklot som setts i bland annat Värmland och kraschat till marken. Det lär med allra största sannolikhet ha varit en större sten från Geminiderna.

Här är ett exempel på hur Geminiderna kan se ut: