Mobiltelefoner går inte hem som julklappar.
Mobiltelefoner går inte hem som julklappar. - Foto: Oliver Lang/AP/Scanpix

När Kalle har sagt sitt gör Blocket sin vinst

Direkt efter Kalle Anka ökar Blockets trafik och oönskade julklappar läggs ut till försäljning. Bland de vanligaste klapparna hör elektronikprylar där mobiltelfoner överraskande nog inte går hem som en julklapp.


Svärmors klappar gårt bort först

Enligt en undersökning som Blocket gjorde för två år sedan svarade deltagarna att den julklapp de väljer att sälja vidare beror helt på vem man har fått den av. Enligt deltagarna var det inte okej att sälja julklappar som man fått av sina barn eller av sin partner, men klappar från fastrar, morbröder och svärföräldrar hade man inte mycket över för, om de inte verkligen var något man ville ha.

– Julklappar från föräldrarnas syskon samt svärföräldrar är de klappar som flest tycker är okej att sälja. En klar majoritet tycker inte det är okej att sälja vidare julklappar man har fått från sina barn, sa Marie Horneman, tillförordnad marknadschef, när undersökningen gjordes.

Har du återigen fått den där stickade tröjan från mormor eller kanske den där stekpannan från morbror som du verkligen inte ville ha? Som du dessutom tvingades dra på det där falska tacksamhetsleendet för? Har du då skämts lite över idén om att sälja det på Blocket och tjäna en slant? Du kan vara lugn. Du är inte ensam.

Varje år ökar trafiken och antalet annonser på Blocket framåt kvällen på julafton. Nyheter24 har pratat med Annette Karlberg, presschef på Blocket som bekräftar mönstret. 

– Det har varit på det sättet tidigare år.Det går upp på kvällen och fortsätter att öka under juldagen. Vi gjorde enundersökning förra året, där vi frågade människor om de kunde tänka sig attsälja sin julklapp på Blocket. Det var 47 eller 48 procent som svarade att dekunde tänka sig att sälja sin julklapp, säger Karlberg.

Mobiltelefonen ingen populär julklapp

I samma undersökning, som Karlberg pratar om, visade det sig även att sju av tio får julklappar som de inte avänder. Det är kanske därför inte så konstigt att allt fler väljer att lägga ut sina oönskade klappar till försäljning på nätet. Under de senaste åren har det rört sig väldigt mycket om elektronikprodukter som det svenska folket väljer att annonsera ut.

– Det har varit väldigt mycket elektroniksom läggs ut det tidigare åren. Exempelvis teveapparater och tevespel. Förra året dominerade mobiltelefoner.

Årets jul följer samma mönster

Även årets jul följer samma mönster där de oönskade klapparna läggs ut tidigt efter klappöppning. Mobiltelefonen, hur användbar den än är, är bland de mest populära att sälja på blocket. 

– Det är samma mönster i år. Direkt efterKalle Anka tar det fart. Det ökar sedan under juldagen. Dels är det folk som lägger ut klappar och dels är det folk som letarfynd, säger Karlberg och fortsätter:

– Det är lite tidigt att säga redan nu vilken typ av varor som läggs ut. Förraåret var det ju mobiltelefoner. Det ser ut som att det blir telefoner även i årmed. Även kläder och väskor lär det nog bli mycket av men jag tror på elektroniki år igen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!