Kalle Anka gjorde succé på julafton - trots raseriet

Nästan 400 000 fler svenskar tittade på "Kalle Anka och hans vänner önskar God jul" än året innan - trots raseriet


Kalle Ankas jul

Att titta på Kalle och hans vänner under julen har varit tradition i över 50 år. På varje julafton sedan 1960 har programmet sänts i SVT. Ursprungsprogrammet hade premiär i USA 1958.

Nästan 3,9 miljoner svenskar tittade på "Kalle Anka och hans vänner önskar God jul" när den sändes på julafton. Det var hela 400 000 fler än förra året, enligt MMS. Och ingen rapporteras ha omkommit till följd av Disneys beslut att klippa bort stereotypa bilder av svarta, judar och blondiner. En god jul helt enkelt. 

Det var tio dagar innan julafton som SVT meddelade att Disney valt att klippa bort två sekvenser från Kalle Ankas julafton. Den första sekvensen innehåller en svart docka som skriker "mamma!" till jultomten i hans verkstad. Disney klippte även bort en blond docka med rosa klänning från samma sekvens. Den andra sekvensen var på en äldre man med långt skägg som kör en åsna med vagn. Enligt Disney speglar klippen stereotypa bilder av svarta och judar och SVT köpte och accepterade förklaringen.

– De levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet och andra delar av världen, sa Stephen Mowbray, SVT-chef för programinköp, till SVT.se.

Kunde ha gått riktigt illa menar Weise

Nyheten ledde förstås till raseri i sociala medier. Protestgrupper startades på Facebook. "Julen är förstörd!". SVT skulle bojkottas. "Originalfilmen" las ut på Youtube för alla som anser att traditioner är till för att hållas. Och Sverige blev lite mer som USA. 

Ändå var det alltså närmare 400 000 fler som tittade på Kalle Anka i år än i fjol. Av alla som bänkade sig framför teven den 24 december 15.00 valde hela 95,3 procent att titta på Kalle Anka. 

Men det kunde ha gått riktigt illa menar SVT:s alldeles egna legendar.

– Det hade varit värre om de tog bort tjuren Ferdinand, säger Arne Weise till Aftonbladet.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Jul