Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
5094
reaktioner idag

Så mycket spenderar svensken på nyårsafton

Var tredje svensk lägger mindre än 500 kronor på att fira in det nya året. Samtidigt är män beredda att lägga mer pengar än kvinnor. Det visar en ny undersökning.

Svensken lägger inte ned så mycket pengar på att fira in det nya året.

Många köper extra alkohol till nyårsfirandet.

En tredjedel av svenskarna vill inte lägga mer än en femhundralapp på sitt nyårsfirande. Det visar en ny undersökning från Bigbank Sverige som genomfördes i november. Sammanlagt svarade 747 svenskar.

Nästan lika många går ett steg längre och handlar bland annat mat och dryck för mellan 500 till 1000 kronor.

– Vad som är mycket pengar att lägga på firande är relativt men kanske kan vi se detta som ett tecken på att svenskar har distanserat sig från millennieskiftets hysteri och numera önskar mer jordnära firanden med nära och kära, säger Vilma Kesküla, vice vd på Bigbank Sverige.

Män köper mer

Undersökningen visar också att män lägger ned mer pengar på nyårsfirandet än kvinnor. 16 procent av männen svarade att de handlar för mer än 2 000 kronor medan endast tre procent av kvinnor svarade att de gjorde det.

–  Det finns flera faktorer som kan påverka skillnaden mellan könen. En sådan kan vara att män i högre utsträckning räknar med kostnader för fyrverkerier i sin nyårsbudget, en annan att det är inkomstskillnaderna mellan könen, säger Vilma Kesküla.

Mer:

Fyrverkerier när världens största flytande julgran invigdes