Svensken äter många bullar enligt ny statistik.
1 av 6
Svensken äter många bullar enligt ny statistik. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Konditorikonsumtionen har ökat med 300 procent på 30 år.
2 av 6
Konditorikonsumtionen har ökat med 300 procent på 30 år. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Medelfamiljen äter drygt 1,2 kilo godis i veckan.
3 av 6
Medelfamiljen äter drygt 1,2 kilo godis i veckan. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Speciellt på fredagar.
4 av 6
Speciellt på fredagar. - Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Medelsvensken äter även mer kött.
5 av 6
Medelsvensken äter även mer kött. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Tillsammans konsumerar två vuxna i genomsnitt per vecka 1 liter vin.
6 av 6
Tillsammans konsumerar två vuxna i genomsnitt per vecka 1 liter vin. - Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Medelsvensson heter Johansson och älskar bullar

Godis godis godis, och bullar. Svensken äter allt mer kakor och bullar. På 30 år har konditorikonsumtionen ökat med 300 procent. Det visar statistik från SCB.


Statistik

Den medelsvenska familjen består av en mamma och en pappa som är gifta och deras två barn. Omkring 85 procent av Sveriges befolkning bor i en tätort.

Familjen bor i ett småhus där barnen har egna rum, varsin mobiltelefon och cykel.

Till fredagsmyset äter familjen en del av veckans godiskonsumtion på 1,2 kilo. Tillsammans konsumerar två vuxna i genomsnitt per vecka 1 liter vin, 1,5 liter starköl och 13 centiliter starksprit, enligt SCB.

Statistisk årsbok 2013 från Statistiska centralbyrån (SCB) har kommit med all möjlig statistik om hur medelsvensken har det.

Den visar bland annat att familjen Medelsvensson egentligen borde heta Johansson, ett namn som 255 204 personer i Sverige delar. Strax därefter kommer namnet Andersson.

Statistiken visar också att svenskarna fortsätter att älska godis - familjen Medelsvensson äter nämligen drygt ett kilo godis i veckan.

200 kanelbullar om året

Men godiset är inte det enda goda vi skämmer bort oss med. Under åren 1980-2010 har konsumtionen av konditorivaror ökat med drygt 300 procent, från 2,7 till 11,5 kilo per person och år.

Räknar vi om konsumtionen av konditorivaror till endast bullar, som väger cirka 50 gram styck, äter vi cirka 230 bullar per person. Alltså mer än en varannan dag.

Förutom godis och bullar äter svenskarna även mycket fryst och färskt kött. Konsumtionen har ökat med 71 procent, från 28 kilo per person och år till 48 kilo, enligt SCB.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!