Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Medelsvensson heter Johansson och älskar bullar

Svensken äter många bullar enligt ny statistik.
1 av 6

Svensken äter många bullar enligt ny statistik.

FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Konditorikonsumtionen har ökat med 300 procent på 30 år.
2 av 6

Konditorikonsumtionen har ökat med 300 procent på 30 år.

Claudio Bresciani / SCANPIX

Medelfamiljen äter drygt 1,2 kilo godis i veckan.
3 av 6

Medelfamiljen äter drygt 1,2 kilo godis i veckan.

SCANPIX SWEDEN

Speciellt på fredagar.
4 av 6

Speciellt på fredagar.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Medelsvensken äter även mer kött.
5 av 6

Medelsvensken äter även mer kött.

Leif R Jansson / SCANPIX

Tillsammans konsumerar två vuxna i genomsnitt per vecka 1 liter vin.
6 av 6

Tillsammans konsumerar två vuxna i genomsnitt per vecka 1 liter vin.

Lise Åserud / SCANPIX

Nyheter | 17/01/2013 11:19

Godis godis godis, och bullar. Svensken äter allt mer kakor och bullar. På 30 år har konditorikonsumtionen ökat med 300 procent. Det visar statistik från SCB.

Statistisk årsbok 2013 från Statistiska centralbyrån (SCB) har kommit med all möjlig statistik om hur medelsvensken har det.

Den visar bland annat att familjen Medelsvensson egentligen borde heta Johansson, ett namn som 255 204 personer i Sverige delar. Strax därefter kommer namnet Andersson.

Statistiken visar också att svenskarna fortsätter att älska godis - familjen Medelsvensson äter nämligen drygt ett kilo godis i veckan.

200 kanelbullar om året

Men godiset är inte det enda goda vi skämmer bort oss med. Under åren 1980-2010 har konsumtionen av konditorivaror ökat med drygt 300 procent, från 2,7 till 11,5 kilo per person och år.

Räknar vi om konsumtionen av konditorivaror till endast bullar, som väger cirka 50 gram styck, äter vi cirka 230 bullar per person. Alltså mer än en varannan dag.

Förutom godis och bullar äter svenskarna även mycket fryst och färskt kött. Konsumtionen har ökat med 71 procent, från 28 kilo per person och år till 48 kilo, enligt SCB.