Måndag 29 Nov
Stockholm

Man tände eld på sig själv utanför polishus

Psykmottagningen har inte velat kommentera varför mannen släpptes.
1 av 5
Psykmottagningen har inte velat kommentera varför mannen släpptes. Foto: SCANPIX SWEDEN
Trots att mannen förklarade att han ville dö fick han ingen hjälp på psykiatriavdelningen.
2 av 5
Trots att mannen förklarade att han ville dö fick han ingen hjälp på psykiatriavdelningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX/MONTAGE
Efter självmordsförsöket fördes han med lindriga brännskador till psykiatriavdelningen på Västmanlands sjukhus.
3 av 5
Efter självmordsförsöket fördes han med lindriga brännskador till psykiatriavdelningen på Västmanlands sjukhus. Foto: Fredrik Persson / Fredrik Persson
Väl på sjukhuset släpptes han ut.
4 av 5
Väl på sjukhuset släpptes han ut. Foto: SCANPIX SWEDEN
Polisen i Västerås tror att mannens agerande var ett rop på hjälp.
5 av 5
Polisen i Västerås tror att mannens agerande var ett rop på hjälp. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Under natten till lördagen tände en man eld på sig själv utanför polishuset i Västerås. Polisen lyckades släcka elden och mannen fördes till en psykmottagning men nekades vård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Hade blivit övertänd"

Poliserna förklarar för Västmanlands Länstidning att mannen brann i fyra till sex sekunder. Två, tre sekunder till och han hade varit helt övertänd. En av de tre poliserna fick i sig rök och tvingades uppsöka sjukhus. De andra fick hjälp att hantera den allvarliga händelsen.

– När det händer sker allt per automatik. Vi bara skrek ”ned med honom i backen”. Efteråt inser man att även vi hade kunnat börja brinna, säger polisen Niclas Forslund till Västmanlands Länstidning. 

VÄSTERÅS. Klockan 01.55 natten till lördagen såg polisen en man hälla bensin över sig utanför polishuset i Västerås. Flera sprang ut för att stoppa självmordsförsöket, men mannen lyckades ändå tända eld på sig själv. Han förvandlades snabbt till en stor fackla med över en meter höga lågor. 

– Vi lyckades ändå få ner honom rätt fort och kunde släcka elden, men han brann ordentligt i flera sekunder, säger Anders Ternström, biträdande operativ chef vid Polismyndigheten i Västmanland, till Nyheter24.

Mannen friskförklarades och släpptes

I väntan på ambulans förklarade mannen att han vill dö och att han planerar försöka tända eld på sig själv igen. 

Polisen gjorde bedömningen att han var i behov av psykiatrisk vård och körde honom till en psykiatriavdelning på Västmanlands sjukhus vid 02.30-tiden. Men trots att mannen flera gånger berättade att han ville ta livet av sig så släpptes han av en oklar anledning ut igen – utan att polisen kontaktades.

– Klockan 07.06 fick vi ett samtal från mannen. Då hade han köpt bensin och tre tändare och var på väg till polishuset i en taxi. Vi mötte upp taxin och körde honom till psykiatriavdelningen igen, säger Anders Ternström.

Köpte ännu mer bensin

Men inte heller denna gång fick mannen vara kvar på psykavdelningen. Klockan 08.17 fick polisen in ett samtal från en anställd på en bensinmack som varnade för att mannen varit där och köpt bensin ännu en gång. 

Polisen åkte till bensinmacken och hämtade mannen innan de körde honom till psykiatriavdelningen för tredje gången. 

Det är ännu oklart om mannen fick vård. Solveig Landquist, resultatområdeschef på psykiatriavdelningen, säger till Nyheter24 att hon inte kan kommentera enskilda fall. Hon förklarar dock att det alltid görs en bedömning om lagen om psykiatrisk tvångsvård kan tillämpas eller inte.

 Om lagen kan tillämpas blir patienten inlagd, om däremot lagen inte kan tillämpas kan patienten inte läggas in mot sin vilja, säger Landquist.

Anders Ternström:

– Man tycker ju att det är märkligt att en person som tänder eld på sig själv inte får hjälp. Men jag vill vara tydlig med att jag inte kan det regelverk psykiatriavdelningen går efter. Han kanske inte uppfyllde kraven för att få psykiatrisk vård.

Vet ni varför han tände eld på sig själv just utanför polishuset?

– Nej, vi ser det inte som någon protest i alla fall. Han ställde sig framför kamerorna och han tände inte eld på sig själv förrän poliserna sprungit ut. Så det kan ha varit ett sätt att visa att han verkligen behövde och ville ha hjälp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela