Dödsförklarad vaknar till liv - anmäler sjukvårdens hantering

Flickvännen vädjade till sjukhuspersonalen att fortsätta återuppliva hennes pojkvän. Först efter att hon tjatat länge gav de med sig och han vaknade till liv.


Ambulansens utryckningstider

För tre år sedan var den genomsnittliga utryckningstiden 12 minuter. Sedan dess har utryckningstiden ökat med en minut. Larm prioriteras olika högt och för de högst prioriterade larmen tar det tre minuter för ambulansen att komma fram. Det är 42 sekunder sämre än 2009. 

Efter en dålig blandning av alkohol och tabletter slutademannen att andas. Flickvännen upptäckte att att han fått andningsstillestånd isömnen och tog honom till sjukhuset.

Efter en halvtimme kom en sjuksköterska ut till flickvännen i väntrummet och bed henne följa med in till den livlöse pojkvännen.

– Jagsåg på henne att det inte gått bra, säger flickvännen till nwt.se.

Pojkvännen låg stilla, med enfilt uppdragen till halsen. Då märkte flickvännen att han tog en andepust.Läkarna förklarade pusten med att ”kroppen bara gjorde sig av med koldioxid”, och att han var död.

Flickvännen insisterade dock på att återupplivningsförsöken skulle fortsätta och läkarna gav med sig. Till slut vaknade han, men allt varinte som förr.

Hans kroppsfunktioner är i dag inte återställda. Eftersom han varit utan andningshjälp inärmare fem minuter menar flickvännen att hans nuvarande fysiska och psykiskaproblem beror på sjukvårdens slarv.

– Min uppfattning är attskadorna uppkom då, säger sambon till nwt.

Nu har mannen anmält händelsentill socialstyrelsen

– Jag hoppas de bättrar sig och att det inte ska hända igen med någon annan. Då kanske de dör på riktigt, säger mannen till Värmlands folkblad .

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sveriges Radios app ligger nere

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.