Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Var tredje vuxen svensk har sömnproblem

- 27/01/2013, 19:20 -
Var tredje vuxen svensk lider av sömnproblem.
1 av 2

Var tredje vuxen svensk lider av sömnproblem.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Det visar en ny studie.
2 av 2

Det visar en ny studie.

JONAS EKSTROMER / SCANPIX

Brukar du ha svårt för att sova? Du är inte ensam. En ny studie visar att var tredje vuxen svensk lider av sömnsvårigheter.

UPPSALA. En studie som publiceras i februarinumret av tidskriften Allergy visar att drygt var tredje vuxen svensk har problem med att sova, skriver Uppsala Nya Tidning.

Studien gjordes bland 25 000 män och kvinnor i Göteborg, Stockholm, Uppsala, och Umeå.

Deltagarna fick svara på frågor angående sömnstörningar, astma och andra luftvägsbesvär, tobaksbruk och fysisk aktivitet. 

Drygt en tredjedel svarade att de hade svårt för att somna, brukade vakna flera gånger om natten eller tidigt på morgonen utan att kunna somna om.

Resultaten visar att det är betydligt vanligare bland rökare, feta personer och personer som besväras av nästäppa att lida av sömnsvårigheter.

Allra vanligast var det hos de personer som lider av astma, speciellt om de även besväras av nästäppa, skriver Upsala Nya Tidning.