Maskinen har nu stängts av i väntan på justering.
1 av 3
Maskinen har nu stängts av i väntan på justering.
Thomas Lehrecke.
2 av 3
Thomas Lehrecke. - Foto: Martin Larsson/Actionstudios
3 av 3
- Foto: SCANPIX SWEDEN

Lät skattebetalarna betala rökmaskin – och ställde den i rondell

Landskrona kommun ville "piffa upp" en ny rondell. Lösningen blev en rökmaskin för 200 000 kronor som gjorde vägen ishal och skymde sikten. "Hade varit fräckt om det fungerat", säger förvaltningschefen.


Andra kommuner som köpt konstiga saker

Kommunalrådet i Hörby blev avmålad som romersk legionär i ett jättelikt konstverk till kommunhuset som kostade 600 000 kronor. Konstverket målades av en bekant till politikern och chefen menar att de har kunnat kringgå lagen om offentlig upphandling eftersom konstverket krävde "mycket speciell kompetens". Läs mer på Sveriges Radio.

LANDSKRONA. Rökmaskinen skulle ge den nya rondellen ett "trolskt intryck" och sätta Landskrona på kartan som Sveriges rondell-stad nummer ett. 

Men efter 200 000 spenderade kronor, fullt med dimma som skymmer sikten och ett glashalt väglag har kommunen nu bestämt att stänga av maskinen. 

Nyheter24 ringde upp förvaltningschefen Thomas Lehrecke för att fråga om idén som hånats rejält i sociala medier.

– Idén låter ju horribel. Man sätter kaffet i strupen när man läser det hela. Men det finns en tanke bakom och jag tror fortfarande att det kan bli fräckt, säger Lehrecke till Nyheter24, och fortsätter.

– Det är inte bara en rondell. Tänk dig att komma körandes till stan och se lite lågliggande trolsk dimma.

Men att köpa dimma för 200 000 kronor och sedan spruta ut det i trafiken. Är det verkligen en bra idé?

– Nja, det kan man ju ha olika åsikter om. Men det var inte meningen att röken skulle komma ut i trafiken. Det är förkastligt. Röken ska inte skymma sikten, det får liksom inte ske. Jag tycker dock att det fortfarande finns potential i idén. 

Vad gick snett?

– Det är något av en inställningsfråga. Maskinen måste justeras. Lite mindre dimma och lite mindre vattendroppar så blir det här fräckt.

Är 200 000 kronor ett rimligt pris?

– Vi har som mål att lägga en procent av trafikkostnaderna på utsmyckning. Den här rondellen kostade 20 miljoner så 200 000 är ganska exakt. Landskrona har väldigt vackra rondeller, det är en sak folk pratar om när de kommer hit. 

Till sist, vad händer med maskinen nu?

– Vi vågar inte testa mer, vi får vänta till våren. Då ska allt vara justerat så att effekten blir den avsedda.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!