Lotta Lundberg, marknads och kommunikationschef vid Fryshuset och Aron Lavesson, verksamhetschef för "Lugna gatan".
1 av 9
Lotta Lundberg, marknads och kommunikationschef vid Fryshuset och Aron Lavesson, verksamhetschef för "Lugna gatan".
I Fryshuset får man nostalgi flashbacks från det vilda 90-talet.
2 av 9
I Fryshuset får man nostalgi flashbacks från det vilda 90-talet.
Här pågår en lektion i skateboarding.
3 av 9
Här pågår en lektion i skateboarding.
Han har snört skorna helt rätt.
4 av 9
Han har snört skorna helt rätt.
Fryshusets entré och ungdomar som hänger.
5 av 9
Fryshusets entré och ungdomar som hänger.
Skåpen gapar toppa. I kväll kommer de antagligen vara fyllda då många droppar in vid 17-snåret.
6 av 9
Skåpen gapar toppa. I kväll kommer de antagligen vara fyllda då många droppar in vid 17-snåret.
Ruggiga korridorer.
7 av 9
Ruggiga korridorer.
Basketklass.
8 av 9
Basketklass.
Anders Carlberg, Fryshusets grundare, avled i Januari.
9 av 9
Anders Carlberg, Fryshusets grundare, avled i Januari. - Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX

Till Fryshuset välkomnas alla - men inte pedofilerna

Fryshuset är en samlingspunkt för alla unga. Med ett 40-tal olika verksamheter hoppas Fryshuset på en framtid utan segregation och diskriminering. Men det finns gränser för vilka som är välkomna.


Kravallerna

Stockholm, augusti 1987. På Sergels torg är det fullt av ungdomar i ljusa träningsoveraller. Nån har med sig en bergsprängare med hip hop på hög volym. Ett gäng börjar dansa, nån gör en snurrande backspin på stenbeläggningen. Ingen anar att sex dagars kravaller är på väg att bryta ut. Lyssna på ett reportage om Kungsankravallerna här på Sveriges Radio.

Finansiering

Fryshusets verksamheter finansieras i dag genom bidrag från stiftelser och fonder, skolpeng, försäljning av tjänster som utbildningar och föreläsningar och Lugna Gatan i kollektivtrafiken i Stockholm.

Fryshuset får även bidrag från Stockholms stad, Göteborgs stad och Malmö stad samt från generösa företag och engagerade privatpersoner.

STOCKHOLM. Fryshuset hamnade på Nyheter24:s tapet i samband med att rapparen Sebastian Stakset från gruppen Kartellen åtalades, misstänkt för grovt vapenbrott och narkotika- och dopingbrott i januari.

– Så länge han är åtalad och misstänkt för brott kommer han inte jobba på Fryshuset, sade Aron Lavesson, 39, verksamhetschef för "Lugna gatan", till Nyheter24.

Sebastian Stakset har sedan i maj 2012 förknippats med Fryshuset där han varit anställd för att jobba med projekten ”Skriv dig fri” och ”Teater Fryshuset”, Lugna Gatans kulturprojekt. Lugna gatan är en verksamhet som arbetar med att öka tryggheten för unga och förebygga våld, kriminalitet och skadegörelse. Personer från 20 och uppåt anställs och Fryshuset tror ett kriminellt förflutet kan vara en meriterande livserfarenhet eftersom målet med verksamheten är att ta avstånd från just det.

– Generellt sett anställer vi inte någon som ledare om de är föremål för ett åtal eller utredning, och de får inte arbeta med ungdomar, sade Aron Lavesson då om Kartellen-Sebbe.

Bjöd in skinnskallar

Nu, ungefär en månad senare, sitter vi och äter lunch. Jag, Aron Lavesson, och Lotta Lundberg, 41, marknads och kommunikationschef vid Fryshuset - som för övrigt inte alls är speciellt kallt.

Däremot var det ett fryslager fram till 1982 då en entreprenör vid namn Anders Carlberg, tillsammans med Kristina Föreningen Unga Män (KFUM), bestämde sig för att organisera ihop en idrottshall för ungdomar i Stockholm.

– Anders Carlberg blev uppmärksammad på att det saknades replokaler för unga musiker i Stockholm så när Fryshuset invigdes fanns både baskethallar och replokaler på plats. Det fanns en växande skateboard-kultur i Stockholm och snart flyttade även den ungdomsgruppen in i huset, berättar Lotta Lundberg.

I Kungsträdgården på 80-talet blandades skinnskallar med kriminella gäng, skejtare, rappare och ungdomar som bara ville stå och snegla på varandra.

– När kravallerna drog igång i Kungsan bjöd då Anders Carlberg även in skinnskallarna till Fryshuset, någonting som på den tiden var väldigt kontroversiellt men som idag har lett fram till en av Europas främsta avhopparverksamhet, "Exit", som arbetar med att hjälpa ungdomar som vill ut ur nazistiska och rasistiska miljöer och i stället finna en egen identitet.

Och just det här med identitet är bara ett av ledorden Fryshuset arbetar efter. Alla ska känna att de är någon som har rätt att utvecklas i dagens kalla klimat.

Alla är välkomna

– I dag har Fryshuset utvecklats till en mötesplats för precis alla, säger Lotta Lundberg.

Här samlas rekryterare, utbildare och handledare som tillsammans hjälper den som behöver. Ofta pågår föreläsningar, möten mellan ensamstående föräldrar, fester, uppträdanden, basketmatcher och så vidare. I Fryshuset är alltid någonting på gång för den som inte vill sitta hemma. Men här sker även skolutbildning, både grund- gymnasium och folkhögskola.

– Vi har exempelvis ett gymnasium här i byggnaden bredvid med 1 000 elever som går en passionsinriktad utbildning. Det är en idéburen friskola eftersom alla pengar går tillbaka till skolan, förklarar Lotta Lundberg.

Det finns även en arbetsförmedling i huset som hjälper den som inte har ett jobb av en eller annan anledning. Ofta handlar det om självkänsla - som ju Fryshusets vill hjälpa till att stärka.

Men inga pedofiler, tack

– Fryshuset är så sjukt spännande, säger Lotta Lundberg och fortsätter:

– Det har verkligen fått mig att se på människor på ett lika värderande sätt. På 90-talet när jag var på Fryshuset kunde man under lunchen hamna bredvidJan Carlzon, före detta vd på SAS, för att nästa dag få utmanas i alla sina rädslor och fördomar genom att hamna i ett samtal med en kille som var på permission, dömd för våldtäkt.

Alla har nämligen en historia och det är viktigt att tänka ett steg till innan man dömer, förklarar hon.

Fryshuset låter sanneligen som en solskenshistoria, om man ska leka med ord. Men finns det ingen problematik med att ta in före detta kriminella, drogmissbrukare, högerextremister och beblanda dem med ungdomar? Finns det ingen problematik med orden "alla är välkomna"?

– Vi arbetar med ungdomar vilket är viktigt att betona, unga som i sina olika former av utsatthet och utanförskap har varit med om händelser som har påverkat deras liv. För att vara här måste man ha 100 procent motivation att gå vidare i sitt liv, det är resan nu och framåt vi fokuserar på.

På min fråga om Fryshuset tar emot före detta pedofiler svarar Lotta Carlsson att de inte vill ha några pedofiler här.

– Där kan man säga att det går en gräns.

Även om de har sonat för sitt brott?

– Det är en svår fråga för vi tror på att ge unga människor flera chanser att få rätsida på sina liv för att komma tillbaka in i samhället. En del av de unga personer som utsätter barn för den här typen av sexbrott har själva varit utsatta för samma brott så förövare och brottsoffer kan vara samma person.

– Det finns inte alltid ett enkelt förhållningssätt till komplexa situationer, du ställer en svår fråga och svaret är inte så svartvitt som man kanske vill att det ska vara, säger Lotta Carlsson.

Så, en pedofil som bestämt sig för att aldrig mer ladda ner barnporr, är den välkommen?

Aron Lavesson rycker in och förklarar hur Lugna gatan ser på saken:

– Om man har gjort någon typ av sexbrott får man inte jobba med Lugna gatan i alla fall.

Men ska inte de som begått sexualbrott också få en chans att komma tillbaka till samhället?

– Jo, men enligt svensk lag får man inte arbeta med barn- och ungdomar om man är dömd för pedofili, säger Aron Lavesson.

Grundaren Anders Carlberg avled den 5 januari och hans uttalade önskan var att kunna köpa ett hus i Hammarby Sjöstad för att trygga Fryshusets framtid. Du kan hjälpa Fryshuset här.

I dag kommer även en direktsänd debatt om Vardagsrasism sändas direkt från Fryshuset i samband med Sveriges Radio. Läs mer om det här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.