Den här dockan klipptes bort i julas. Det var inte regeringens fel.
1 av 2
Den här dockan klipptes bort i julas. Det var inte regeringens fel.
Inga gubbar i tåget - eller?
2 av 2
Inga gubbar i tåget - eller? - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Regeringen: "Vi kan inte styra Disney"

I december ledde pepparkaksgubbar och en uppdaterad Disneyfilm till stora reaktioner. Nu svarar regeringen på ett brev från två flickor om varför de inte kan tvinga Disney att ta tillbaka dockan.


Pepparkaksgate - vad hände egentligen?

Det som började med en artikel i en lokaltidning slutade med folkstorm och frågetecken restes vad som legat bakom storyn. Radioprogrammet Medierna i Sveriges Radio försökte reda ut vad som egentligen hände i "pepparkaksgate".

STOCKHOLMBortklippta dockor och förbjudna pepparkaksgubbar (fast de egentligen inte var förbjudna). Nu har regeringen uttalat sig om den kaosartade debatten som ägde rum i december. 

Anledningen är att två flickor, tio respektive elva år gamla, skrivit ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Det är inte statsministern eller regeringen som har tagit bort scener från Kalle Anka. Företaget Disney som gör Kalle Ankas julafton har själva valt att ändra delar av programmet. Hur Disney väljer att göra sina filmer och program är inget regeringen kan påverka", svarar en medarbetare på statsrådsberedningen.

"Ingen har förbjudit någon att vara pepparkaksgubbe"

Det blir således inget av flickornas krav att "den söta dockan som säger mamma" ska vara tillbaka på nästa julafton.

Debatten om förbjudna pepparkaksgubbar i ett luciatåg i Laxå ledde också till folkstorm, fast det senare visade sig att allt som stått i tidningen kanske inte stämde. Flickorna vill kunna klä ut sig till pepparkaksgubbar och -gummor även i framtiden.

"Just nu cirkulerar en del missförstånd rörande firandet av skolavslutningar och Luciatåg. Till att börja med vill jag klargöra att ingen förbjudit någon att klä ut sig till pepparkaksgubbar eller att sjunga några sånger. Det är upp till den/de som planerar aktiviteten", skriver statsrådsberedningen.

Regeringen tar också upp frågan om religionsfrihet, och att "utövandet av en viss religion" inte ska vara en av i skolans aktiviteter.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.