Allt fler svenskar lämnar landet lagom till pensionen.
Allt fler svenskar lämnar landet lagom till pensionen. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Rekord för utvandring: Hit flyttar svenskarna

Studenter, personer i medelåldern och pensionärer - hit flyr svenskarna som tröttnat på Sverige. "Utvandringen sker till cirka 170 länder".


Exempel från listan

Norge: 7 379

Storbritannien: 3 280

USA: 3 000

Finland: 2 640

Irak: 1 202

Spanien: 1 000

Frankrike: 1 000

Thailand: 680

Grekland: 383 

Italien: 476

Malta: 120

Många drömmer om att flytta närmare ekvatorn lagom till pensionen, men hur många är det egentligen som förgyller drömmen?

Tydligen, ganska många. Enligt Dagens Industri flyttade nämligen närmare 52 000 personer från Sverige förra året - vilket är ett rekord.

 – Portugal ökar snabbt och är populärt bland kapitalstarka pensionärer och entreprenörer, säger skatteexperten Johan Thim till DI

"Till cirka 170 länder"

Andra populära flyttmål är Spanien, Frankrike, USA och Storbritannien. Norge finns också med på listan - men utvandringen dit har minskat.

"Av utvandrarna var 23 337 kvinnor och 28 410 män. Av de som utvandrade har 69 procent någon gång tidigare invandrat till Sverige, i genomsnitt hade dessa personer bott i Sverige 6,6 år. Utvandring sker till cirka 170 länder, nordiska och engelskspråkiga länder är de vanligaste", skriver SCB.

Personer som utvandrar till Irak är 1 202, vilket är den högsta ökningen ur en procentuell synvinkel.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.