Söndag 28 Nov
Stockholm

Försäkringskassan duckar alla frågor - efter nytt dödsbrevskrav

Försäkringskassan krävde också ett dödsintyg av Camilla Lindqvist som led av leukemi.
1 av 3
Försäkringskassan krävde också ett dödsintyg av Camilla Lindqvist som led av leukemi. Foto:
Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson är aktiv på Twitter men vill inte prata med Nyheter24 då han är ledig i dag.
2 av 3
Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson är aktiv på Twitter men vill inte prata med Nyheter24 då han är ledig i dag. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Camilla Lindqvists läkare skrev till Försäkringskassan att risken för att Camilla skulle dö var 60 procent.
3 av 3
Camilla Lindqvists läkare skrev till Försäkringskassan att risken för att Camilla skulle dö var 60 procent. Foto:

Försäkringskassan skakas av ännu ett fall där dödsintyg krävts av en person som begärt ut sjukpenning. Samtidigt som Camilla fick veta att hon bara hade 40 procents chans att överleva - hörde Försäkringskassan av sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
När kommer han dö?

En 23-årig cancersjuk medlem i Ung Cancer hörde på måndagen av sig till generalsekreteraren vid organisationen, Julia Mjörnstedt, med ett rop på hjälp.

Försäkringskassan vägrade ge honom fortsatt sjukpenning om de inte fick ett datum på hans beräknade dödsdag. 

Efter Nyheter24:s artikel om kravet på dödsdatum har många läsare, politiker och opinionsbildare reagerat

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) vill inte kommentera händelsen. – Vi uttalar oss inte om enskilda fall, säger Cherine Khalil, pressekreterare för Socialförsäkringsministern, till Nyheter24.

Till Sveriges Television berättade Camilla Lindqvist att hon också fått ett liknande krav av Försäkringskassan om hon skulle få behålla sin sjukpenning.

Precis som i fallet med den cancersjuke 23-åringen som Nyheter24 tidigare rapporterat om, krävde Försäkringskassan också ett dödsintyg av Camilla Lindqvist som led av leukemi.

För SVT berättar hon nu om det som hände tre år sedan då hon var inlagd på Huddinge sjukhus för behandling. Hon fick ett brev från Försäringskassan som krävde ett läkarintyg på att hon var dödssjuk för att hon skulle få behålla sjukpenningen.

"Inte vad man vill tänka på när man kämpar mot cancer"

För Camilla som då var svårt sjuk och bara vägde 38 kilo kom Försäkringskassans krav som ett hårt slag. 

– Det är ju inte vad man vill tänka på när man kämpar mot cancer, att risken är stor att man ska dö, säger Camilla Lindqvist, till SVT.

Hennes läkare skrev till Försäkringskassan att risken för att Camilla skulle dö var 60 procent. 

– Hade han skrivit att jag haft 40 procents chans att överleva kanske Försäkringskassan dragit in min sjukpenning, säger Camilla Lindqvist, till SVT

Tar ledigt mitt i krisen

När Nyheter24 söker generaldirektör Dan Eliasson, som varit aktiv på Twitter under hela tiden, säger Maikel Ilias, presstalesman på Försäkringskassan, att Dan Eliasson är "ledig i dag". En telefonintervju om Försäkringskassan kommer utreda dessa fall och undersöka om det finns fler, kan Dan Eliasson heller inte ställa upp på.

– Han är inte tillgänglig i dag eller resten av veckan, säger Maikel Ilias.

Men vad tänker ni göra åt att det dyker upp fler och fler fall där personer hävdar att Försäkringskassan vill se dödsintyg?

– De här breven existerar inte, vi skickar aldrig ut sådana brev. 

Så ni tänker inte göra någonting?

– Det är irrelevant. Det finns inte sådana papper där det står att vi vill veta när en person beräknas dö eller att en läkare ska intyga hur pass stor chans det är att personen ska dö. Det vi kräver är ett sjukintyg som styrker att personen inte kan arbeta.


Har du varit med om ett liknande fall - hör av dig till tips@nyheter24.se!

Kommentera
Kopiera länk
Dela