De här bilderna la flickan ut på Instagram de senaste veckorna.
1 av 2
De här bilderna la flickan ut på Instagram de senaste veckorna.
2 av 2

13-åring tog sitt liv efter utbredd nätmobbning

En 13-årig flicka ställde sig framför tåget i Kumla. Nu börjar fler och fler detaljer visa att hon länge haft problem med mobbare och hatkommentarer. En 15-åring misstänks för sexuellt ofredande, olaga hot eller olaga tvång.


Näthatsdebatten spelar in

Den senaste tidens uppmärksamhet kring exempelvis uthängningar på Instagram och näthat har fått polisen att ta tag i fallet snabbare och med ökad kraft.

– Den här frågan är extra uppmärksammad just nu i och med att det har varit debatt under lång tid, och extra mycket de senaste veckorna, om hot  på internet, säger presstalesmannen Mats Nylén till SVT.

KUMLA. Det är ett samhälle i chock sedan en 13-årig flicka tagit sitt liv. På fredagen ställde hon sig framför tåget, platsen fylls nu av blombuketter och ljus. Flickan hade nätmobbats en längre tid. I ett videoinlägg på Youtube berättar hon om plågoandarna.

"Så ful. Ta livet av dig", citerar hon ur en av kommentarerna och berättar sedan upprört om att vissa tycker det är en lättsam grej att slänga ur sig.

– Det handlar om liv och död, säger hon i klippet.

13-åringen ska dock ha försökt ta sitt liv två gånger tidigare. I ett inlägg på en bildbloggsida skriver hon om det och om att hon har svårt att sova på grund av panikångest.

Mobbades i Facebookgrupp

I en Facebookgrupp med få "gilla"-markeringar mobbades flickan med utgångspunkt i "The typical"-memet. Efter nyheten om hennes död har kommentarerna fyllts av personer som kräver att den eller de som ligger bakom sidan hängs ut. "Mördare!", skriver en person:

Enligt polisen ska det också ha förekommit någon slags uthängning eller hot om uthängning.

– Den här flickan har blivit filmad och fotograferad och bilderna har lagts ut på internet eller så har det hotats om att göra det, säger Mats Nylén, polisens presstalesman, till SVT.

Tänkbara brottsrubriceringar är sexuellt ofredande, olaga hot och olaga tvång. Enligt SVT är en 15-årig pojke misstänkt. Polisen överväger att gå ut med det alias han använt sig av på nätet för att se om fler flickor kan vara drabbade. Minst en till ska ha råkat ut för samma sak.

/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

"Vampyrdrönare" ny del av ukrainsk offensiv

Jan Emanuel: Våldsvågen kan stoppas

Ett helt samhälle ställer sig frågan – hur stoppar man dagens våldsvåg? Jan Emanuel tror sig ha svaret. Är du myndig nog att skjuta någon är du också myndig nog att ta ett rejält straff.

Kommer inte åt E6: "Väldigt instabilt"

Trafikverket kommer ännu inte åt E6 efter jordskredet i Stenungsund, rapporterar P4 Väst.

Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning

Polis får nu möjlighet att rikta hemliga tvångsmedel mot personer som inte är misstänkta för brott. Det här är ett paradigmskifte när det gäller de brottsutredande myndigheternas möjlighet att övervaka människor, säger Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för rättvisa.

Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Tusentals bilarbetare ansluter till strejken

1 timme sedan
Ytterligare 7 000 bilarbetare har anslutit till den pågående strejken bland anställda inom de tre största biltillverkarna i USA – Ford, General Motors och Stellantis.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.