Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rikspolisstyrelsen försvarar anmälda Facebookinlägg

Polisens Facebookinlägg synas av Justitieombudsmannen.
1 av 5

Polisens Facebookinlägg synas av Justitieombudsmannen.

Fredrik Sandberg/SCANPIX/MONTAGE

Rikspolisstyrelsen anser dock inte att det är något fel med inläggen.
2 av 5

Rikspolisstyrelsen anser dock inte att det är något fel med inläggen.

HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Ett av inläggen.
3 av 5

Ett av inläggen.

FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK

Om alkoholmissbruk.
4 av 5

Om alkoholmissbruk.

FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK

Polisen har haft stora framgångar med sociala medier som Twitter och Facebook.
5 av 5

Polisen har haft stora framgångar med sociala medier som Twitter och Facebook.

Fredrik Sandberg/SCANPIX

Nyheter | 18/03/2013 13:03

Polisens cannabissnack och trafikhån på Facebook blev JO-anmält. Men Rikspolisstyrelsen anser inte att statusuppdateringarna varit kränkande. Här kan du se hela listan på Facebookinläggen som kritiserats.

Kränkande, opassande och avvikande från kraven på saklighet och opartiskhet.

Det menar två personer som anmält flera av polisens inlägg på sociala medier till Justitieombudsmannen (JO). 

Anmälarna skriver bland annat att flera personer hängts ut på polisens Facebooksidor. Syftet med JO-anmälningen är att få till en granskning av polisens Facebooksidor och att få ett uttalande om hur myndigheten bör agera på social medier.

Rikspolisstyrelsen anser dock inte att Facebookinläggen varit kränkande eller osakliga. 

I ett yttrande till JO förklarar Rikspolisstyrelsen att man inte vill ta ställning till om statusuppdateringarna varit olämpliga. Men man kan inte se att polismyndigheten agerat utanför sitt uppdrag.

Här är en lista på flera av statusuppdateringarna som kritiserats:

Polisen i Växjö och Alvesta på Facebook 27 oktober 2012:

"Vitrinskåpfrån IKEA = 1 795kr. Vitrinskåpfrån IKEA + böter som du får när paketet, som du inte har bundit fast, flyger av släpet och nästan träffar min polisbil som kör bakom dig = 3290kr.

Vitrinskåpfrån IKEA + böter som du får när paketet flyger av stöpet och nästan träffar min polisbil som kör bakom dig + att du skäller på mig för att jag skriver böter till dig för att DU inte har bundit fast DIN last = fortfarande 3290kr – jag bjuder på utskällningen!"

Rikspolisstyrelsens svar på kritiken:

"Av yttrandet framgår att inlägget syftade till att påminna allmänheten om att se till att lasten är säkrad när man kör med last. Inlägget hade sålunda ett trafiksäkerhetssyfte. Rikspolisstyrelsen anser inte att inlägget är av den karaktären att en enskild person kränks eller hånas eller att inlägget är felaktigt, nedlåtande eller liknande. Rikspolisstyrelsen avstår från att bedöma lämpligheten i övrigt av det som skrivs i inlägget".

Polisen i Upplands Väsby 20 oktober 2012:

"..mot slutet kunde vi tack vare goda polisnäsor och lokalkännedom genomföra en husrannsakan som resulterade  i 100 gram beslagtagen cannabis ämnat för försäljning."

"Problemet med cannabis är tyvärr relativt vanligt och som polis får man ofta se baksidorna av drogen. Det brukar sluta med att man sitter i en ostädad etta på socialbidrag, röker cannabis och tittar på Simpsons dagarna i ända och sällan förför sig att åstadkomma något konstruktivt".

JO-anmälarnas kritik:

"Det mycket anmärkningsvärda med inlägget är att polisen tar politisk ställning i ett kontroversiellt ämne. Att man skriver att bruk av cannabis leder till att man försörjer sig på socialbidrag har ingen som helst empirisk koppling, såvitt vi vet. Inte heller den slutsatsen att man i ökad frekvens kollar på tv-serien Simpsons".

Rikspolisstyrelsens svar på kritiken:

"Avsikten med det aktuella inlägget har varit att förmedla en bild av sambandet mellan narkotikamissbruk och vissa sociala problem samt tydliggöra baksidan med den ökade användningen av narkotika i samhället. Rikspolisstyrelsen instämmer i det som polismyndigheten anför i sitt yttrande bland annat att den sista delen i inlägget, om problemen med cannabis, är olyckligt formulerad då den skulle kunna missuppfattas vara nedvärderande".

Polisen i Växjö och Alvesta 15 augusti 2012:

"Fel sida av fyllecellsdörrenl! De allra flesta personer som vi omhändertar för LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer) har problem med alkohol. Tyvärr är det väldigt få som vill erkänna det. Det är inte sällan som vi blir utsatta för våld eller hot när vi omhändertar fulla personer.

Om du vaknar en lördagsmorgon och ser fel sida av fyllecellsdörren är det kanske dags att se över dina alkoholvanor. Det är inte bara din hälsa som du riskerar, ditt körkort står på spel och tjejen som du försökte ragga på inne på krogen har förmodligen åkt hem med den fula killen som inte kunde sjunga lika bra som dig!

Om du tar det lugnt med alkoholen kan vi lova dig att kvällen kommer att bli lugnare för oss och MYCKET trevligare för dig".

Rikspolisstyrelsens svar på kritiken:

"Av yttrandet framgår att inlägget syftade till att dels nå personer med alkoholproblem och uppmana dem att söka råd eller vård, dels att belysa problemen med alkoholmissbruk. Att på motsvarande sätt använda avskräckande exempel när det gäller alkoholmissbruk görs även av andra aktörer i samhället, exempelvis Systembolaget. Rikspolisstyrelsen anser inte att inlägget är av den karaktären att en enskild person kränks eller hånas eller att inlägget är felaktigt, nedlåtande eller liknande. Rikspolisstyrelsen avstår från att bedöma lämpligheten i övrigt av det som skrivs i inlägget".

Polisen i Växjö och Alvesta 25 oktober 2012:

"Utsättning kl. 05.00, polisen skall biträda Migrationsverket i ett utvisningsärende. En familj med små barn. En uppgift som polisen har, men det skär i hjärtat ändå".

Rikspolisstyrelsens svar på kritiken:

"Rikspolisstyrelsen anser inte att inlägget är av den karaktären att en enskild person kränks eller hånas eller att inlägget är felaktigt, nedlåtande eller liknande".