Det blev ingen ny karriär. Här är alla turerna om "Black".
1 av 5
Det blev ingen ny karriär. Här är alla turerna om "Black". - Foto: Press
Ur musikvideon/reklamfilmen.
2 av 5
Ur musikvideon/reklamfilmen. - Foto: Press
Tommy Nilsson när han poserade som "Black".
3 av 5
Tommy Nilsson när han poserade som "Black". - Foto: Press
AIK-supportrar försökte kuppa in sin egen kampanj.
4 av 5
AIK-supportrar försökte kuppa in sin egen kampanj. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Här är Metros felaktiga artikel om att allt var en AIK-kupp.
5 av 5
Här är Metros felaktiga artikel om att allt var en AIK-kupp. - Foto: Faksimil Metro.se

Så lurades vi av "Black"

Publicerades: 19 Mar 2013, 10:48

Artisten Tommy Nilsson skulle byta namn till "Black" och få ett mörkare sound. Men allt var inte riktigt som det första pressmeddelandet hävdade. Och under historiens gång försökte AIK:are kuppa in sitt eget budskap. Här är alla turer som ledde fram till en chokladreklam.


STOCKHOLM. Det började som en av årets mer sjuka nöjesnyheter. Sångaren Tommy Nilsson skulle byta namn till "Black" och hitta tillbaka till sitt gamla hårdrockssound. Pressmeddelandet damp ner hos svenska medier på måndagsförmiddagen och TT Spektra bekräftade med artisten själv.

"Tommy Nilsson byter namn" prydde de flesta stora nyhetssajterna och på Twitter skrev han bland annat detta:

En AIK-kampanj?

Skämten om ålderskris och kritiken mot namnbytet flödade. Men någonstans här dök det också upp en del tvivel. Var allt egentligen en kupp? Genast riktades misstänksamma blickar i riktning AIK - artistens favoritlag. Den allsvenska fotbollsklubben har en pågående kampanj för att alla ska klä sig i svart på premiärmatchen. En kampanj som går under namnet "Paint it black".

Misstänkarna mot Gnaget ökade explosionartat efter denna tweet av Nilsson:

Men sedan började han förneka allt, precis som AIK.

Här började fler och fler AIK:are dra nytta av förvirringen kring "Black". På sociala medier hyllades "kuppen" och att man fått med Nilsson på tåget. De flesta övriga trodde då fortfarande att det var en AIK-kampanj. Så här skrev Nilsson innan han gick och la sig på måndagen:

Lurade medier

På morgonen fick sedan någon Gnagetsupporter en idé. Flera timmar innan Nilssons tänkta låtsläpp började ett Youtubeklipp att spridas. Ett klipp där det sjungs en svensk version av Rolling Stones hit "Paint it black". I beskrivningen stod det "Black - Ny singel ute nu":


Samtidigt tipsades flera medier om klippet och nyheten om vad namnbytet egentligen handlade om verkar ha lockat flera redaktioner. Metro stoltserade med rubriken "Sanningen bakom Tommy 'Black' Nilssons namnkupp":

Personen som intervjuades i artikeln, Simon Strand från supporterorganisationen AIK-Alliansen, twittrade sedan:

SVT:s Kulturnyheterna gick också på allt - men fick sedan gå ut med en ursäkt på Twitter:

"Vad fan ska jag göra?"

Allt kulminerade till det ögonblick då ett nytt Youtubeklipp publicerades, den här gången på Nilssons nya hemsida - blacktheartist.se som sades innehålla nya singeln "Shoot the devil". Men först visar klippet Nilsson som säger:

– I dag är det meningen att jag skulle göra mitt första framträdande som "Black". Men jag tänker inte göra det. Jag heter Tommy Nilsson. Det finns bara en Tommy Nilsson. Och förresten - det finns bara en Black.


Det var alltså varken ålderskris, ett vågat steg i karriären, en AIK-kupp eller något annat. Det var reklam för en chokladkaka från Marabou. Artisten menar att han inte hade så mycket val.

– Jag är 52 år, och ska släppa en platta – vad fan ska jag göra? Man måste skapa uppmärksamhet på något sätt, säger han till Aftonbladet.

Och han har både hyllats och sågats efter beskedet:

Once you go black, you never go back?

Nöjesguidens bloggare Tobias Boström försökte sammanfatta spektaklet:

Det återstår att se om uttrycket "once you go black, you never go back" kommer att passa in på Nilssons framtida karriär.

/
AIK
/
/
/
/
PR
/
/
Relaterat
Tommy hånas på Twitter - men är det en bluff?
Genom att byta namn vill den folkkära artisten Tommy Nilsson visa sin nya mörka sida. Men namnbytet hånas nu på Twitter, och kanske är det också en bluff som är anledningen. Vad tror du?
Här är sanningen bakom den berömda bilden
Det är ett av världens mest kända fotografier – byggarbetarna som äter lunch uppe på en balk högt över Manhattan. Men nu visar det sig att bilden inte är så naturlig som den ser ut.
Jockiboi: "Förhållandet med Hanna Widerstedt var ett pr-trick"
De var skandalparet nummer ett, men nu hävdar Jockiboi att allt var en bluff: – Att tvingas pussas och hålla på med någon man hatar tär på psyket, skriver han i sin blogg.
Idol-Olegs PR-kupp mörkas av Universal
Idol-Oleg, som åkte ut från Idol efter slutaudition, är med som gästartist veckans fredagsfinal. Men varför han är där vägrar skivbolaget att svara på.
Senaste nytt

1 400 mobiler stulna – polisen ber om hjälp

1 timme sedan

Vattnet sjunker efter dammkollapsen

1 timme sedan
Ukrainska myndigheter uppger att vattnet gradvis minskar i de översvämmade områdena efter dammkollapsen tidigare i veckan.

Äldre man drunknade vid campingplats

1 timme sedan
En man i 75-årsåldern drunknade i Stor-Åskasjön nordväst om Örnsköldsvik, natten mot lördag.

Expertpanel i USA backar alzheimermedicin

2 timmar sedan
En rådgivande expertkommitté anlitad av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har enhälligt röstat för att en senare studie av en ny alzheimermedicin visar på klinisk nytta.

Försvunna barn i Amazonas hittade vid liv

2 timmar sedan
De fyra barn som i över en månad har varit försvunna efter en flygolycka i den colombianska delen av Amazonas regnskog har hittats vid liv. Ja, barnen har hittats, men jag behöver ett flyg eller en helikopter för att åka och hämta dem snabbt, säger barnens släkting Fidencio Valencia till AFP.

Colombia och gerillagrupp överens om vapenvila

3 timmar sedan
En gnista hopp om fredligare tider har tänts i Colombia. Landets regering och gerillagruppen ELN är överens om en sex månader lång vapenvila.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.