Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinna vill föda sin döda systers barn

- 21/03/2013, 07:33 -
Kvinnan hade sparat obefruktade ägg.

Kvinnan hade sparat obefruktade ägg.

Tore Meek/Scanpix

När kvinnan dog testamenterade hon sina nedfrusna ägg till sin syster. Nu vill systern ha Socialstyrelsens tillstånd för att provrörsbefrukta äggen och föda sin döda systers barn.

STOCKHOLM. Den tillståndsansökan som nyligen skickades till Socialstyrelsen är av det ovanligare slaget. Rubriken lyder "Tillstånd att föra ut nedfrusna obefruktade ägg" och handlar om en syster som vill föda sin döda systers barn.

Kvinnan skriver att hennes syster nyligen dog och att hennes önskan var att de obefruktade äggen skulle användas för provrörsbefruktning.

"Jag överlåter all äganderätt till dessa befruktningsdugliga ägg åt min syster. Det är min yttersta önskan att dessa skall användas för provrörsbefruktning efter min död", skrev systern i testamentet.

Socialstyrelsen har inte fattat beslut

Eftersom en sådan provrörsbefruktning inte är laglig i Sverige ber brevskriverskan Socialstyrelsen om tillstånd att föra ut äggen ur landet. Det skulle möjliggöra befruktning i systrarnas hemland.

”När jag och mina föräldrar nu begravt vår kära syster/dotter har vi en sista innerlig önskan; den att jag skulle få bära min systers barn och därmed föra hennes genetiska arv till eftervärlden", skriver kvinnan i brevet till Socialstyrelsen, enligt Dagens Medicin.

Socialstyrelsen har ännu inte fattat något beslut i ärendet.