Kvinnan hade sparat obefruktade ägg.
Kvinnan hade sparat obefruktade ägg. - Foto: Tore Meek/Scanpix

Kvinna vill föda sin döda systers barn

När kvinnan dog testamenterade hon sina nedfrusna ägg till sin syster. Nu vill systern ha Socialstyrelsens tillstånd för att provrörsbefrukta äggen och föda sin döda systers barn.


Provrör

Provrörsbefruktning innebär att ett eller flera ägg hämtas från kvinnans äggstockar och sedan befruktas med spermier. Det sker i ett laboratorium och sedan överförs ett eller två befruktade ägg till livmodern.

STOCKHOLM. Den tillståndsansökan som nyligen skickades till Socialstyrelsen är av det ovanligare slaget. Rubriken lyder "Tillstånd att föra ut nedfrusna obefruktade ägg" och handlar om en syster som vill föda sin döda systers barn.

Kvinnan skriver att hennes syster nyligen dog och att hennes önskan var att de obefruktade äggen skulle användas för provrörsbefruktning.

"Jag överlåter all äganderätt till dessa befruktningsdugliga ägg åt min syster. Det är min yttersta önskan att dessa skall användas för provrörsbefruktning efter min död", skrev systern i testamentet.

Socialstyrelsen har inte fattat beslut

Eftersom en sådan provrörsbefruktning inte är laglig i Sverige ber brevskriverskan Socialstyrelsen om tillstånd att föra ut äggen ur landet. Det skulle möjliggöra befruktning i systrarnas hemland.

”När jag och mina föräldrar nu begravt vår kära syster/dotter har vi en sista innerlig önskan; den att jag skulle få bära min systers barn och därmed föra hennes genetiska arv till eftervärlden", skriver kvinnan i brevet till Socialstyrelsen, enligt Dagens Medicin.

Socialstyrelsen har ännu inte fattat något beslut i ärendet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

1 timme sedan
USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.