Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Förbjuds sälja dryck med cannabislogga

- 22/03/2013, 14:09 -
1 av 2

Riktig cannabis. Som dock inte finns i Cannabis Energy Drink, som i själva verket innehåller små mängder extrakt av hampafrö.
2 av 2

Riktig cannabis. Som dock inte finns i Cannabis Energy Drink, som i själva verket innehåller små mängder extrakt av hampafrö.

Vilseledande, glorifierande – och olaglig. Nu förbjuds en butik i Västerås att sälja energidrycken Cannabis Energy Drink.

VÄSTERÅS. I en butik i Västerås har man kunnat köpa Cannabis Energy Drink, en dryck med rötter i Amsterdam, Holland.

Men inte längre.

Livsmedelsinspektörerna har nämligen stoppat all försäljning med motiveringen att konsumenterna kan luras av märkningen på burken.

– Vi har bestämt att förbjuda den här produkten eftersom den är vilseledande. Det står cannabis på den men det är hampa i den, och hampa är lite mer vedertaget att man äter som ett livsmedel, medan cannabis är ett narkotika, säger Björn Sjölund, livsmedelsinspektör i Västerås, till Sveriges Radio.

Populär bland ungdomar

Drycken, som innehåller små mängder extrakt av hampafrö men inte har någon effekt på den som dricker, har funnits till försäljning i drygt två veckor.

Och produkten har varit populär bland stadens ungdomar.

– Många kommer in och fotograferar den. Det är ett kul namn och många som köper den vill komma åt burken. Man tar bilder och SMS:ar till kompisar, säger butiksägaren till Sveriges Radio.

"Finns knark överallt"

Staffan Hubinette på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle menar att drycken bagatelliserar ett allvarligt samhällsproblem.

– På det här sättet glorifierar man en drog. Man bagatellisar ett allvarligt samhällsproblem. Det här är ett sätt att marknadsföra en drog. Genom att lansera och sälja en sån här produkt förflyttar man gränserna för vad som är okej och inte.

Butiksägaren själv säger sig dock inte ha några moraliska bekymmer med att sälja drycken.

– Nej nej, det finns knark överallt. Tioåringar kan få tag på hasch ute på gatan och det här är bara en kul grej, ett roligt namn. Det är en energidryck,  som Red Bull och den innehåller ingen narkotika, säger han till Sveriges Radio.