1 av 2
Riktig cannabis. Som dock inte finns i Cannabis Energy Drink, som i själva verket innehåller små mängder extrakt av hampafrö.
2 av 2
Riktig cannabis. Som dock inte finns i Cannabis Energy Drink, som i själva verket innehåller små mängder extrakt av hampafrö.

Förbjuds sälja dryck med cannabislogga

Vilseledande, glorifierande – och olaglig. Nu förbjuds en butik i Västerås att sälja energidrycken Cannabis Energy Drink.


Faror med energidrycker

2004 presenterade fyra svenska forskare en rapport som pekade på att energidrycker kan störa hjärtrytmen, i synnerhet om de intas i samband med träning eller alkoholkonsumtion. 

2009 beslöt sig bland annat Pressbyrån och Seven Eleven för att införa en 15-årsgräns för att köpa Red Bull i respektive butiker.

2012 rapporterades det att 13 personer omkommit efter att ha druckit energidrycken Monster Energy – på bara fyra år.

VÄSTERÅS. I en butik i Västerås har man kunnat köpa Cannabis Energy Drink, en dryck med rötter i Amsterdam, Holland.

Men inte längre.

Livsmedelsinspektörerna har nämligen stoppat all försäljning med motiveringen att konsumenterna kan luras av märkningen på burken.

– Vi har bestämt att förbjuda den här produkten eftersom den är vilseledande. Det står cannabis på den men det är hampa i den, och hampa är lite mer vedertaget att man äter som ett livsmedel, medan cannabis är ett narkotika, säger Björn Sjölund, livsmedelsinspektör i Västerås, till Sveriges Radio.

Populär bland ungdomar

Drycken, som innehåller små mängder extrakt av hampafrö men inte har någon effekt på den som dricker, har funnits till försäljning i drygt två veckor.

Och produkten har varit populär bland stadens ungdomar.

– Många kommer in och fotograferar den. Det är ett kul namn och många som köper den vill komma åt burken. Man tar bilder och SMS:ar till kompisar, säger butiksägaren till Sveriges Radio.

"Finns knark överallt"

Staffan Hubinette på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle menar att drycken bagatelliserar ett allvarligt samhällsproblem.

– På det här sättet glorifierar man en drog. Man bagatellisar ett allvarligt samhällsproblem. Det här är ett sätt att marknadsföra en drog. Genom att lansera och sälja en sån här produkt förflyttar man gränserna för vad som är okej och inte.

Butiksägaren själv säger sig dock inte ha några moraliska bekymmer med att sälja drycken.

– Nej nej, det finns knark överallt. Tioåringar kan få tag på hasch ute på gatan och det här är bara en kul grej, ett roligt namn. Det är en energidryck,  som Red Bull och den innehåller ingen narkotika, säger han till Sveriges Radio.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.