Bilden är tagen från ett annat sammanhang.
Bilden är tagen från ett annat sammanhang. - Foto: SCANPIX SWEDEN / AP

Passagerare delades upp efter sin hudfärg

Busschauffören nekar till att uppdelningen varit rasistisk. I stället ska fördelningen ha gjorts av "praktiska skäl". – Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, säger en av passagerarna.


Förbokade

När flera passagerare ifrågasatte uppdelningen förklarade busschauffören att det "handlade om att deras buss var en direktbuss för de passagerare som hade förbokat resan". Någon biljettkontroll ska däremot aldrig ha gjorts innan resenärerna steg på bussen. 

Bussarna ska dessutom ha kört exakt samma väg och efter varandra hela tiden. 

– Chauffören sa att om vi inte gillade systemet så var det bara för oss att gå därifrån. Så vi satte oss ned på våra platser alldeles bakom föraren, säger en av de utsatta passagerarna till DN.

Det var på bussen på väg till Ekerölinjens färja mot Åland som uppdelningen ska ha ägt rum.

Resenärerna ombads kliva på två olika bussar. Den ena var till för "svenskar", den andra för "personer med utländskt utseende".  

– När vi tittade ut genom bussens fönster såg vi att alla som såg ”svenska” ut visades in i en annan buss, säger en av passagerarna till DN.

 "Kränkta och diskriminerade"

Resenären som Dagens Nyheter har pratat med är född i Sverige men studerar på Åland. 

När han skulle gå på bussen stod chauffören och dirigerade vilka passagerare som skulle få åka med den "svenska" bussen och den "utländska".

– Vi kände oss förolämpade, kränkta och diskriminerade, faktum var att det kändes som om vi var på väg till Arlanda för att bli utvisade ur Sverige.

Skyllde på förbokning

I en intervju med Expressen förnekar busschauffören Bengt Backman att uppdelningen varit rasistisk.

I stället ska fördelningen ha skett av praktiska skäl. Det vill säga - att personer "som bara är ute för att äta, utan att handla, fick sitta mer ostört".

– Nu framstår jag som en rasist. Man blir förbannad. Att bli anklagad av en enda människa. Det är för jävligt, säger föraren till Expressen.

Enligt DN är det däremot flera resenärer som reagerat på uppdelningen. 

Se faktarutan för mer information. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.