Jane och Dominika tjänar pengar på otrohet - fast på olika sätt.
1 av 6
Jane och Dominika tjänar pengar på otrohet - fast på olika sätt.
Jane Andersson - privatdetektiv.
2 av 6
Jane Andersson - privatdetektiv.
Otrohet är bara en del av hennes arbete, hon har flera områden hon jobbar inom.
3 av 6
Otrohet är bara en del av hennes arbete, hon har flera områden hon jobbar inom.
Spionpenna och låtsasnycklar med filmkamera.
4 av 6
Spionpenna och låtsasnycklar med filmkamera.
Jane filmar misstänkt otrogen person.
5 av 6
Jane filmar misstänkt otrogen person.
Dominka jobbar med Viktoria Milan - en sajt för den som vill vara otrogen.
6 av 6
Dominka jobbar med Viktoria Milan - en sajt för den som vill vara otrogen.

De tjänar pengar på andras otrohet

Misstänker du att din partner är otrogen? För några tusenlappar kan du få svaret med privatdetektiven Jane Andersson. Eller är du helt tvärtom - sugen på att vara otrogen? Då kan Dominika Peczynski hjälpa dig på ett säkert sätt.


Lady Detectives Sweden

Är en svenska delen av den engelska byrån The Lady Detective Agency - som är den mest framgångsrika kvinnliga detektivbyrån i UK.
Målen är att ta reda på sanningen och visa förståelse samt hålla klientens kostnader nere.
Wtt team av kvinnor som "alla varit i samma situation".
Det finns inget de inte hört förut.
Allt de gör är konfidentiellt. 
Till skillnad från andra företag registrerar till och med deras kortmaskin betalningar under ett annat namn.

Victoria Milan

Är Sveriges första och största dejtingsajt för dig som är gift eller har ett fast förhållande.
Oavsett om du söker efter en anonym webflirt, engångsaffär, en affär utanför landsgränsen eller en långvarig affär i verkligheten, så erbjuder Victoria Milan en trygg och diskret mötesplats på nätet där du kan komma i kontakt med andra människor som lever i ett förhållande.
Du kommer att möta människor i samma känslomässiga situation som dig själv.
Medlemsavgiften varierar från 200-400 kronor.

I dag ska vi få träffa två kvinnor. En av dem har varit otrogen - den andra har blivit bedragen. En av dem arbetar med en sajt dit personer som vill vara otrogna loggar in för att hitta en älskare eller älskarinna. Den andra arbetar med att samla ihop bevis på att en person varit otrogen för att sedan vidarebefordra materialet till den person som misstänker att hans eller hennes partner har varit otrogen.

Dessa två kvinnor har en sak gemensamt - de tjänar pengar på andra personers otrohet

– De flesta jobb jag gör är i mitten av landet, säger Jane Andersson, 27, privatdetektiv.

Vi sitter på ett hemligt ställe i Stockholm och när som helst skulle Jane råka få syn på en person hon har span på. Dock jobbar hon inte just nu, trots att spionpennan och den fejkade nyckelknippan med inbyggd videokamera i vanlig ordning ligger i väskan. 

– Jag brukade jobba i Borås på Clas Ohlson innan jag blev privatdetektiv och flyttade hit, säger Jane. 

Det var när hon tittade på ett avsnitt av Skavlan i början på 2012, med gästen Rebecca Jane och hennes företag Lady Detective Agency, som Janes öron spetsades. 

– Jag tyckte det lät jättespännande att driva ett företag och vara privatdetektiv, så jag tog kontakt med Rebecca och övertalade henne att få bli en del av detta - fast i Sverige. 

Sagt och gjort - nu bildar Jane, tillsammans med en annan person som är ytterst hemlig, ett team som arbetar med allt från otrohet till saknade personer till företagsfiffel. Eftersom Jane alltid jobbar tillsammans med sin kollega tar de under spaningsuppdrag tillsammans ungefär 1 000 kronor i timmen. 

– Detta är också den dyraste och mest effektiva tjänsten vi har att erbjuda, säger hon. 

– Sedan när vi gör research och andra typer av uppdrag jobbar vi själva och timpenningen är betydligt lägre. Vi har även fasta priser på olika tjänster. 

Blev själv bedragen

– Jag kom på mitt ex med att vara otrogen, så jag vet hur det känns, säger Jane. 

Det var magkänslan som fick henne att själv "spionera" på sin kille och avslöja honom. Dock har kollegan hon jobbar med själv tidigare varit en älskarinna åt en man som hade ett annat förhållande. 

Företaget anställer enbart kvinnliga personer, dels för att det är så den brittiska detektivbyrån har valt att lägga upp profilen för företaget, men samtidigt så anser Jane att majoriteten av privatdetektiver är just män.

– De har oftast en polisiär eller millitiär bakgrund och jag tycker de kan vara väldigt hårda. Jag tyckte att det behövdes en kvinnlig, mer mjuk framtoning gällande just privatdetektiver. 

– Vi har fått in flera hundra ansökningar sedan vi startade byrån för sex månader sedan, säger hon. 

För tillfället har hon anställningsstopp då hon vill låta företaget växa till sig lite först. Men hon sparar alla ansökningar.

I nuläget har Jane slutfört ungefär ett 50-tal uppdrag. 

Jane är en så kallad "hopplös romantiker" som har bett släkt och vänner att rycka tag i henne om hon någon gång verkar bli bitter och tappa hoppet på kärleken ju fler otrohetsaffärer hon lyckas avslöja under karriärens gång.

– Jag accepterar inte det själv i mitt förhållande men jag är väldigt noga med att inte lägga in några moraliska värderingar när jag jobbar. Vi får ett uppdrag och samlar in bevisning - sen får klienten själv bestämma hur de vill gå vidare utifrån vad vi har presenterat.

Jane poängterar att mycket tid inte bara handlar om spaning i bilen, som det brukar vara på teve. Däremot finns det en hel del förberedelser och research på nätet. Hon har flera Facebookprofiler. Även profiler på dejtingsidor, bland annat den kända sajten för personer som vill vara otrogna - Victoria Milan. Där är Dominika Peczynski, 42, Sverigechef.

Sajten för de otrogna 

 – När en tidning skriver om Victoria Milan är det alltid dagens mest lästa artikel, oavsett tidning, säger Dominika och stoppar in en prilla under läppen. 

Hon är Sverigechef för sajten som skapats och ägs av norrmannen Sigurd Vedal. Poängen med dejtingsajten är enkel - personer som redan befinner sig i ett förhållande men vill hitta en älskare eller älskarinna att ha en relation med på sidan av - kan vända sig hit.

– Det kostar mellan 200 till 400 att vara medlem, beroende på vad man vill kunna göra på sidan. Vi erbjuder alltid personer att pixla sina ansikten men många väljer att inte göra det - trots att det då blir lättare att "komma på dem", förklarar Dominika. 

Hon avslöjar även att de bilder som får mest respons är sportiga bilder - någon som seglar, håller i en fotboll eller golfklubba. 

– Det kan ju vara för att personer som är gifta med så kallade "soffpotatisar" gärna vill ha en affär med en mer sportig person.

I Sverige har Victoria Milan 230 000 medlemmar, en siffra som sitter stadigt för tillfället trots att det blev en otrolig uppåtkurva när sajten lanserades 2011. Och nöjda kunder kommer tillbaka till Victoria Milan - trots att det inte brukar se ut så i nätdejtingens värld.

– En nöjd kund på en dejtingsajt brukar ju träffa en partner och gå in i ett förhållande och avsluta sitt konto. Det är ju inte poängen med vår sajt, säger Dominika.

Efter fem år börjar det klia

Dominika som "tjänar jättebra" som Sverigechef - är på de otrognas sida. Inte bara för att hon själv har varit en av de som bedrar "jag skulle dock i nuläget aldrig vilja vara otrogen mot min sambo" men för att hon förstår hur många av dem känner.

– Det är synd om människan, som Strindberg skulle sagt. Många tänker på de som blir bedragna men mitt jobb är att tänka på de som bedrar. 

– Många känner sig otillräckliga i sitt nuvarande förhållande, känner sig inte uppskattade av sin partner, de sitter fast med barn, hus och delad ekonomi, säger hon.

– När man skapat ett liv tillsammans kan det vara väldigt svårt att bara skilja sig - speciellt om det enbart är den där lilla gnistan man letar efter. Människan är en komplex varelse och det sägs att efter fem år är det vanligt att man börjar se sig om efter spänning, säger Dominika.

– The seven year itch, som det heter. Det brukade vara sju år, men forskare har ändrat till fem.

Dominika poängterar också att det nästan är lika många män som kvinnor som söker någon att vara otrogen med, rättare sagt 60 procent är män och 40 procent är kvinnor om man tittar på sajtens medlemmar.

– Men det kan ju enbart handla om att män vågar mer än kvinnor på nätet - så det säger egentligen ingenting om hur det ser ut i samhället.

Sajten har fått mycket uppmärksamhet i media. Och väldigt mycket kritik för att vara omoralisk och uppmuntra till otrohet. Något Dominika skrattar åt.

– Jag tycker inte alls det är omoraliskt att erbjuda en sådan här sajt. Hela det faktum att vi har medlemmar bevisar att det finns ett behov - personer som själva väljer vad de vill lägga sina pengar på. Däremot kan jag bli förbannad på vissa skattefinansierade verksamheter. 

– Om vi ska prata moral undrar jag vad jobbcoacher, friskolor och personer som startar flyktingförläggningar egentligen har i bakfickan?

Det kanske är någonting för privatdetektiven Jane att ta reda på?

/
Senaste nytt

Rånade par med pistol i villan – ingen gripen

Kollektivavtal för Ingrossokopplad klädkedja

1 timme sedan
Den italienska underklädeskedjan Intimissimi – med Bianco Ingrosso som affischnamn och ambassadör – har tecknat kollektivavtal i Sverige.

Ryssar önskar fred – på Putins villkor

1 timme sedan
Ryska medborgare ser gärna fred – men i så fall ska det ske på den ryska regimens villkor. Folk har lärt sig att leva med det brinnande kriget, enligt en analys av sinnesstämningen i Ryssland.

Efter rekordåren – nu vabbar vi mindre

1 timme sedan
Efter de senaste årens rekordsiffror verkar nu vabbandet minska bland småbarnsföräldrar. Med ett par veckor kvar av året är det betydligt färre ansökningar än under 2022, visar siffror som TT tagit del av.

Varnar för ”megatorka” i framtidens Europa

1 timme sedan
Extrem värme och torka som väntas bli vanligt i slutet av århundradet kan drabba Europa redan närmsta decennierna – och flera år i rad, enligt en ny studie.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ljungby

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på länsväg 527.", skriver polisen på sin hemsida.