Hakkorsen sågs i Ljungby, Mönsterås och Vimmerby.
1 av 3
Hakkorsen sågs i Ljungby, Mönsterås och Vimmerby. - Foto: Svt / Smålandsnytt
Adolf Hitler föddes den 20 april 1889.
2 av 3
Adolf Hitler föddes den 20 april 1889. - Foto: AP / SCANPIX
Han var Nazitysklands diktator under åren 1934-1945.
3 av 3
Han var Nazitysklands diktator under åren 1934-1945. - Foto: AP / SCANPIX

Naziflaggor svårlösta: "Vi behöver tips"

I lördags hängdes hakkorsflaggor upp i flera småländska orter för att fira Adolf Hitlers födelsedag. Polisen utreder det som hets mot folkgrupp - men det ser ut att bli svårt att lösa fallet.


"Obehagligt"

Nina Axelsson var en av de som upptäckte en nazistflagga när hon steg upp på lördagsmorgonen i Ljungby.

– Jag tyckte det var fruktansvärt obehagligt, för man vet ju aldrig. Jag är uppväxt här och har aldrig sett något sånt här förut, sa hon tidigare till Nyheter24.

Kommunalrådet Carina Bengtsson (C) var förfärad.

– Det här kommer polisanmälas nu direkt. Det är fruktansvärt hemskt det här, sa hon till Smålandsnytt.

SMÅLAND. Ljungby, Mönsterås och Vimmerby - i samtliga tre orter ringde upprörda invånare till polisen för att larma om hakkorsflaggor som hissats. Det var då på dagen 124 år sedan Adolf Hitler, Nazitysklands diktator, föddes.

Polisen inledde en förundersökning om hets mot folkgrupp.

– Vi har fått en del tips och arbetar utifrån dessa, säger Alexander Gustavsson, inre befäl, till Nyheter24.

"Väldigt svårt att komma vidare"

Om det inte vore för tipsen hade det i princip varit omöjligt att hitta några skyldiga. I nuläget finns det dock varken motiv eller samband utöver själva datumet.

– Det är väldigt svårt att komma vidare eftersom vi varken har några spår eller några vittnen. Vi är i behov av folk som kan tipsa oss, säger Robert Loeffel, kommunikationschef hos Kronobergspolisen, till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är svårt att säga om det var en planerad aktion. Sambandet är väl att det var Hitlers födelsedag. Sedan är det svårt att sia om det var samma personer eller bara enskilda individer som agerat efter någon uppmaning på internet.

Hyllas på nätet

På nazistiska och andra högerextrema sajter hyllas "aktionen" men ingen har än så länge tagit på sig flaggkuppen. Det är dock inte första gången något liknande händer. Den 20 april 2011 hissade en grupp personer en hakkorsflagga i en av flaggstängerna utanför stadshuset i Stockholm.

Efter lördagens kupper runtom i Småland har även ett klipp lagts upp på Youtube. Där hyllas de inblandade med kommentarer som "fan så vackert" och "helt underbart".

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.