Ingen informerade Gottfrid Svartholm Warg.
1 av 4
Ingen informerade Gottfrid Svartholm Warg. - Foto: Simon Klose
Gottfrid Svartholm Warg, till vänster, och Peter Sunde är grundare av Pirate Bay.
2 av 4
Gottfrid Svartholm Warg, till vänster, och Peter Sunde är grundare av Pirate Bay. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX SWEDEN
Gottfrid Svartholm Warg åtalas för tre fall av dataintrång, ett fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.
3 av 4
Gottfrid Svartholm Warg åtalas för tre fall av dataintrång, ett fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Pirate Bay är numera världens största fildelarsajt.
4 av 4
Pirate Bay är numera världens största fildelarsajt. - Foto: SCANPIX

Gottfrid Svartholm Warg informerades aldrig om åtalet: "Mycket olyckligt"

I förra veckan lämnade åklagare Henrik Olin in en stämningsansökan mot Gottfrid Svartholm Warg. Men Pirate Bay-grundaren fick aldrig ta del av informationen – utan informerades via text-teve från sin cell.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
"Mycket stora datamängder"

Gottfrid Svartholm Warg greps i Kambodja i höstas och har sedan dess börjat sitta av sitt fängelsestraff. Nu åtalas han för dataintrång och grovt bedrägeri.

– Vid dataintrången har mycket stora datamängder från företag och myndigheter hämtats ut, bland annat omfattande personuppgifter inklusive personnummer till personer med skyddade personuppgifter, säger åklagaren Henrik Olin i ett pressmeddelande.

Som bevismaterial kommer åklagaren bland annat använda en beslagtagen dator och chattkonversationer mellan Svartholm Warg och en av de andra åtalade.

MARIEFRED. På tisdagen i förra veckan blev det känt att Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg åtalas för tre fall av dataintrång, ett fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.

Huvudpersonen själv, Svartholm Warg, informerades dock aldrig om åtalet, rapporterar TorrentFreak.

I stället fick han ta del av nyheten precis som alla andra: Via media, men från sin cell i fängelset i Mariefred där han just nu avtjänar sitt straff för inblandningen i The Pirate Bay.

– När jag träffade Gottfrid på fredagen berättade han att hade sett på text-teve att åtalet var klart. Det var på tisdagen den 16 april, säger hans mamma, Kristina Svartholm, till Nyheter24.

"En rejäl pappersbunt"

På torsdagen samma vecka fick Svartholm Warg lov att besöka det förråd i vilket han förvarar sina ägodelar.

Där fann han ett oöppnat paket.

– Det var daterat den 28 mars och i det låg polisens förundersökning. Det var en rejäl pappersbunt men han visste fortfarande inte vad han var åtalad för, säger Kristina Svartholm, och fortsätter:

– Åklagaren, Henrik Olin, gick i början av april och sa att det hade gått ut en delgivning av förundersökningen, och vad jag vet, eller tror, innebär det att allt material går ut i förväg, för att den som är misstänkt ska få se materialet och begära kompletteringar. Det var ju förmodligen det som Gottfrid hade fått. En rejäl pappersbunt. Men det hade alltså blivit liggande.

"Mycket olyckligt"

För Gottfrid Svartholm Warg innebär pappersstrulet antagligen kortare tid för att förbereda sig inför den stundande rättegången.

Det finns ingen lag som säger att berörda personer måste informeras om ett åtal – men enligt före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem är det en fråga om etik.

– Det är inte olagligt på något sätt, men det är mycket olyckligt om den som är berörd inte delges först. Men det händer faktiskt att media att får veta det före. Det är djupt olyckligt. Etiskt korrekt är att den som berörs i första hand får veta det, säger Alhem till Nyheter24.

Fruktar orättvis rättegång

Nu fruktar Kristina Svartholm att sonens rättegång inte ska skötas på ett korrekt sätt.

– Jag blir ju orolig för jag tror att det finns någon sorts rättssäkerhet i det här landet, även om man är lite desillusionerad så här långt. Han må ha begått brottsliga handlingar, eller så har han det inte, men jag kräver i vilket fall att han får en rättvis och rättssäker prövning och att processen sköts på ett korrekt sätt. Jag är rädd för att det inte blir så, säger Kristina Svartholm till Nyheter24.

Peter Sunde, som tidigare också har dömts för inblandning i Pirate Bay, kallar det aktuella åtalet mot Svartholm Warg för "bullshit" på Twitter:

/
/
/
/