Stockholm

Lyxrestaurang fick hård kritik - då byttes kvinnobröst ut mot hund

Den nya bilden.
Den nya bilden. Foto: Faksimil Strandvägen1

UPPDATERAD. En smal kvinna med naket bröst täcker lyxrestaurangen Strandvägen 1:s hemsida. Nu får restaurangen hård kritik från flera håll. Krögaren Per Lydmar menar dock att bilden ska ses som konst.

– Jag gör knappast det här för att sälja mat och potatis, säger han.
På torsdagskvällen ersattes bilden av en hund.


Läs mer
Per Lydmar

Per Lydmar är en känd krögar- och hotellprofil som byggt och inrett restauranger och hotell över hela Europa. År 2006 blev han utsedd till årets chef.

STOCKHOLM. I april invigdes krögarprofilen Per Lydmars nya lyxrestaurang Strandvägen 1 i centrala Stockholm. Enligt Dagens Media är restaurangen en av årets mest omtalade satsningar inom Stockholms krogvärld.

Men de som besöker Strandvägen 1:s hemsida möts av en stor bild på en smal kvinna med naket bröst. Något som rivit ner stora protester på nätet. På restaurangens Facebooksida undrar flera personer hur Strandvägen 1 tänkte och på Twitter har bröstbilden fått hård kritik.

Copywritern Ulrika Good är en av kritikerna och har skrivit ett blogginlägg där hon uppmanar folk att inte besöka restaurangen.

"Strandvägen 1 tycker uppenbarligen att det här är ett relevant bildspråk för en restaurang. På Strandvägen 1 kan ingen höra dig skrika av hunger och köld. Jag tycker det är en relevant anledning till att inte gå dit", skriver Good.

Lydmar är förvånad över uppståndelsen

Krögaren Per Lydmar förklarar för Nyheter24 att bilden ska ses som konst och att det är något han jobbat med på sina restauranger sedan tidigt 1990-tal.

– Jag är förvånad över att det här tycks vara mer spektakulärt än när jag visade KKK-porträtt på min gamla restaurang. Det borde väcka mer känslor än en naken tjej på en sten, säger han.

"Behöver inte bröst för att sälja"

Enligt Lydmar fick en fotograf i uppdrag att ta bilder som skulle ställas ut i restaurangen. Lydmar blev nöjd med bilden och valde att inte censurera den eftersom han "aldrig gör det".

– Det konstiga är att folk verkar uppfatta det som någon slags försäljningsargument från vår sida. Jag behöver inte bilder på nakna tjejer för att sälja mat och potatis. 

Men kan du förstå att folk blir upprörda?

– Ja, jag tar till mig och lyssnar på vad de säger. Men jag har jobbat med fotografi själv och det här ska ses mer som en utställning. Min tanke var att inte visa massa ostar och vin utan skapa en annan sorts känsla.

Kommer bilden få vara kvar eller ska du ta plocka ner den?

– Jag vet faktiskt inte. Jag gör ju inte det här för att reta folk, det har jag inget behov av. 

Uppdatering 21.49:

Bilden fick inte vara kvar, visar det sig. På torsdagskvällen hade den ersatts med en bild på en hund.

Här är fler Twitterreaktioner på restaurangens bild:Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.