Nya namn på flaskorna - men inte Muhammed.
1 av 3
Nya namn på flaskorna - men inte Muhammed. - Foto: Coca Cola / Montage
Snart byts loggan ut.
2 av 3
Snart byts loggan ut. - Foto: Paul Sakuma/AP/Scanpix
Men det gäller bara 50-centilitersflaskorna.
3 av 3
Men det gäller bara 50-centilitersflaskorna. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Coca-cola nobbar namnet "Muhammed" - anses stötande

Under sommaren ska Coca-cola byta ut sin karaktäristiska etikett mot de vanligaste namnen i Sverige. Men "Muhammed" nobbas - för att det är stötande för amerikaner.


Största kampanjen i Europa

När loggan ersätts av namn är det den största annonskampanjen Coca-cola genomfört i Europa.

– Kampanjidéen testades första gången i Australien och det blev en enorm framgång, säger Wetterwik till Resumé.

SVERIGE. "Dela en Coke med Johan". Så kan det stå i stället för klassiska "Coca-cola" på läskflaskorna under sommaren. Etiketten ska bytas ut mot ett urval av de 150 vanligaste namnen i Sverige i åldrarna 15-29 år.

Men ett av de vanligaste, Muhammed (inklusive olika andra stavningar), anses stötande och nobbas.

– Coca-cola är symboliskt oerhört starkt sammankopplat med USA. Vi hade interna diskussioner om detta före lanseringen av kampanjen och även med lokala kontakter i den islamiska föreningen i Sverige. Och till slut kom vi fram till att vi tror att det är mindre stötande att inte ha med namnet än att ha det med på en produkt som är så förknippad med USA, säger Gustaf Wetterwik, marknadschef på Coca-cola i Sverige, till Svenska Dagbladet.

Namnen Ali och Fatima är dock med. Wetterwik uppger att företaget diskuterat saken med bland annat Islamska föreningen.

Johan och Sara är med

Kampanjen, som även kommer att spridas via Facebook, bioreklam och annonser, gäller företagets 50-centilitersflaskor. Bland de namn som ska användas i kampanjen återfinns Johan, Daniel, Anna, Emma och Sara.

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.