Forumets larm ledde till att mannen fick akut läkarvård och överlevde.
1 av 2
Forumets larm ledde till att mannen fick akut läkarvård och överlevde. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix/Faksimil/Montage
Men hans liv gick att rädda.
2 av 2
Men hans liv gick att rädda. - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Ung man ville ta sitt liv – räddades av nätforum

I fredags loggade en ung man från Östergötland in på nätforumet Impulse och förklarade att han planerade att ta en överdos. Men flera oroliga medlemmar lyckades identifiera mannen och kontakta polis.
– Det kan mycket väl ha räddat hans liv, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen i Östergötland.


Räddades av Flashback

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som direktsände sitt självmord på nätet ivrigt påhejad av en del Flashbackanvändare.

I ett senare fall lyckades samma forum hjälpa en man som skrev att han ville ta sitt liv. Flera forumskribenter engagerade sig i fallet och lyckades kontakta polis som tillsammans med ambulans kom till platsen.

ÖSTERGÖTLAND. På fredagskvällen tog en man i 20-årsåldern farväl av sina vänner på spel- och forumsajten Impulse. I en tråd förklarade han att tänkte försöka ta sitt liv med en överdos av mediciner och alkohol.

Tråden fylldes dock snabbt av oroliga användare som uppmanade honom – och varandra – att kontakta polis och sjukvård. Och när mannen helt och hållet slutade svara lyckades flera forumskribenter leta fram hans personuppgifter som de lämnade till räddningstjänsten.

"Någon borde kontakta polisen och säga att han tagit en överdos. Det här är seriöst", skrev en användare.

Kort därefter hade polisens länskommunikationscentral mottagit uppgifterna.

– Vi fick information av någon typ av chattsida om att en person sagt att han skulle ta sitt liv. Vi åkte till adressen där vi fann honom i ett väldigt dåligt skick, säger Lars-Göran Nilseryd vid polisen i Östergötland, till Nyheter24

Mannen fördes med ambulans till sjukhus där han fick akut läkarvård och överlevde. Nilseryd bekräftar att nätforumets insats spelade en stor roll.

– Informationen från forumet kan mycket väl ha räddat hans liv. Han var mådde verkligen inte bra när vi hittade honom. I det här fallet var det bra att de här forumen finns, avslutar han.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!