Polismannen som körde Stefan Berg på motorhuven i tre kilometer får behålla jobbet.
1 av 4
Polismannen som körde Stefan Berg på motorhuven i tre kilometer får behålla jobbet. - Foto: Faksimil SVT / SCANPIX
Berg var tvungen att klamra sig fast på bilen.
2 av 4
Berg var tvungen att klamra sig fast på bilen. - Foto: Faksimil SVT
Lotta Gustavsson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen.
3 av 4
Lotta Gustavsson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen. - Foto: Faksimil SVT
Sagåsens flyktingförläggning.
4 av 4
Sagåsens flyktingförläggning. - Foto: Faksimil SVT

Polisen körde med Stefan på huven - i tre kilometer

I tre kilometer tvingades han klamra sig fast på den civila polisbilen, innan föraren stannar. Men polisen får behålla jobbet - även om han döms.


Flyktingprotest

Stefan Berg var en av många aktivister som protesterade i augusti vid Sagåsens flyktingförläggning utanför Göteborg. Anledningen var att en afghansk man skulle utvisas.

GÖTEBORG. När Stefan Berg protesterade mot en utvisning vid en flyktingförläggning kördes han och en annan aktivist på av en civilpolis från gränspolisen. Han klamrade sig dock kvar på bilen - i tre kilometer.

En poliskommissarie som mötte civilpolisen larmade sina kollegor och till slut kunde färden stoppas när en polisbil mötte upp.

– Jag var rädd och höll mig i kanten mellan motorhuven och vindrutan. Jag kände att åker jag av bilen nu hamnar jag framför den och blir överkörd, säger Berg till SVT.

Åtalas - men får behålla jobbet

Polismannen som körde bilen har nu åtalats för framkallande av fara för annan och fallet ska upp i rätten om tre veckor. Detta trots att polismannen hävdar att han förföljts av demonstranterna och att han flera gånger på vägen stannat och bett Berg att släppa taget.

Men även om han döms kommer han få fortsätta jobba som polis. Det har polisens personalansvarsnämnd beslutat.

– Det är ett mycket allvarligt brott han står åtalad för men vi anser inte att det är så allvarligt att den här polisen bör förlora sin anställning, säger Lotta Gustavson, chefsjurist på Rikspolisstyrelsen, till SVT.

"Om jag kört omkring med en polis hade jag suttit bakom lås och bom"

Berg är upprörd över beskedet och känner sig orättvist behandlad.

– Hade situationen varit omvänd – om jag kört omkring med en polis på motorhuven i flera kilometer hade jag knappast stått här i dag. Då hade jag suttit bakom lås och bom för länge sedan, säger han.

Bil
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!