Maja vågade ifrågasätta Reinfeldt.
Maja vågade ifrågasätta Reinfeldt. - Foto: Privat/Scanpix

Reinfeldt ställdes mot väggen – på grund av sin kvinnosyn

Fredrik Reinfeldt gästade stundenafton i Lund och inledde med ett plumt uttalande om "tjejer som går i korta shorts". Något som fick studenten Maja Tolgraven att reagera.


Mer om Reinfeldts miss

Lyssna på Maja Tolgravens podd, "I vaginan", där hon pratar om Reinfeldts uttalande, här .

LUND. Statsministern inledde sitt besök i Lund med att prata om värmen och nämnde att det första som mötte honom i Lund var – "tjejer som gick i korta shorts".

Studenten Maja Tolgraven, 22, reagerade på det konstiga uttalandet och vid frågestunden avslutade hon sin fråga med att säga "vad vill du göra för jämställdheten, så att kvinnliga studerande inte bara ses som tjejer i korta shorts?"

Klippet har delats och uppmärksammats i lokala medier och Maja har hyllats för sitt mod. Nyheter24 fick ett snack med henne.

Varför reagerade du på hans uttalande?

– För att jag tyckte att det var en konstig sak att säga. Det är ett oskönt uttalande, alltid samma slentrianmässiga syn på kvinnor och kvinnors utseende. Jag ville egentligen ställa en fråga i vad han vill göra i jämställdhetsfrågor och då fick jag till ett bra avslut på frågan, säger Maja Tolgraven till Nyheter24.

Hur tror du att han reagerade på din fråga?

– Han fann sig snabbt för han förstod nog själv hur illa det lät när han hade sagt det. Han reagerade lite konstigt men bad inte om ursäkt för sitt uttalande, det var mest obekvämt och han försökte rädda det genom att säga att männen också hade korta shorts.

Vad har du fått för reaktioner efter detta?

– Det första som hände var att folk kom fram och berömde mig, sedan har det bara vidgats. Klippet började delas av mina kompisar här i Lund och det har bara spridits ännu mer. Folk har utropat att jag är ball och modig och det var kanske modigt, men det här är åsikter som folk generellt reagerar på idag tror jag.

Maja avslutar med att säga:

– Jag brukar säga att jag är PK och jävligt stolt över det, men det är många som känner exakt likadant som jag.

Kolla på när Maja ger statsministern svar på tal:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.