Torsdag 13 Maj
Stockholm

Läkarstudenter i Umeå våldtäktshotade kvinna – under föreläsning

Enligt universitetet råder det en rå jargong mellan eleverna.
1 av 3
Enligt universitetet råder det en rå jargong mellan eleverna. Foto: Scanpix
De två manliga eleverna skickade lappar med "grövre skämt" till flera elever. OBS! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 3
De två manliga eleverna skickade lappar med "grövre skämt" till flera elever. OBS! Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Scanpix
Kvinnan började gråta av hotet.
3 av 3
Kvinnan började gråta av hotet. Foto: Scanpix

Under en föreläsning på läkarlinjen i Umeå fick en kvinnlig student en lapp med texten "Du kommer att bli våldtagen i natt". Nu har två manliga elever stängts av från skolan för sexuella trakasserier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Rå jargong

Universitetets utredning av händelsen visar att det finns en rå jargong mellan en del av studenterna. Grova skämt om sex och våld är vanligt förekommande och en klassfest hade sadomasochistiskt tema.

Läkarutbildningen har nu vidtagit åtgärder för att förhindra att liknande händelser upprepas. Man har hittills satt in extra föreläsningar om professionell utveckling, det skriver Västerbottenskuriren.

UMEÅ. Flera läkarstudenter vid Umeå universitet hade samlats för en föreläsning om etik när våldtäktshotet framfördes.

Mitt under lektionen fick en kvinnlig elev en lapp med texten "Du kommer att bli våldtagen i natt". Eleven blev chockad och började att skaka och gråta. Sedan gick hon fram till läraren och berättade om hotet för hela klassen.

– Vem har skrivit detta? frågade hon enligt Västerbottens-kuriren.

Studenterna stängs av

Ingen i klassen erkände hoten, men efter föreläsningen fick kvinnan ett sms där hon ombads att komma till apoteket. Där väntade två manliga elever som erkände att de skickat lappen. 

Männen förklarade att de skickat flera lappar som innehöll "grövre skämt" och att lappen inte skulle tas på allvar. Hotet anmäldes dock till Umeå universitet som valde att stänga av de båda eleverna från den 21 maj till den 2 juni på grund av sexuella trakasserier, det skriver Västerbottens-kuriren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela