Mannen stödjer även SvP och SDU.
Mannen stödjer även SvP och SDU. - Foto: Faksimil Facebook.

Civila mobiliserar sig på Facebook – vill leta upp "araber och svarta"

Den senaste tiden har våldsamma kravaller lamslagit delar av Stockholm. Nu uppmanar flera grupper på Facebook till mera våld. "Ett baseballträ med spikar i är inget vapen", skriver en kvinna.


Mer om Facebook

Nyheter24 skrev igår om hur en Facebookgrupp som lyckats samla ihop närmare 100 000 medlemmar spred rasistiska länkar.

Där kommenterades det bland annat om att civila patruller behövdes.

En person uppmanade dessutom till mord.

"Dags för polisen ta upprorsmakarna med full styrka, släpa dom bakom ett hus där inga kameror och blickar ser, och sätta en kula i skallen på dom".

STOCKHOLM. De senaste dagarnas upplopp runt om i Stockholm fortsätter. Under natten till fredag gjorde polisen 70 utryckningar och 13 personer greps. Situationen leder också till att allt fler civilpersoner beger sig ut på gatorna för att närvara och stävja situationen.

– Det har varit väldigt mycket folk ute och många som hjälpt till på ett bra sätt, säger Karin Solberg från Söderorts polismästardistrikt till Nyheter24.

Vägrar kommentera

Uppgifter florerar dock om att även främlingsfientliga grupper ska ha begett sig ut på gatorna. Enligt vittnesuppgifter i sociala medier ska personer med anknytning till Swedish Defence League ha befunnit sig i bland annat Rågsved under natten mot fredag.

Polisen ska dessutom ha varit närvarande.

– Enskilda grupperingar kommenterar vi aldrig men vi är tacksamma för de goda krafter som håller sig inom lagens gränser som är ute och hjälper till, säger Solberg.

Stockholms polismyndighet säger att man hoppas slippa den här typen av grupperingar. 

– Det är ett fenomen som jag verkligen hoppas att vi slipper och som vi som tur är inte sett än så länge, säger Kjell Lindgren, presstalesman för Stockholms polismyndighet, till Nyheter24.

"Beväpna er"

Men vissa grupper av människor har redan börjat mobilisera sig för att patrullera i Stockholm.

På Facebookeventet "Skallgång!!!" återfinns ett flertal personer som "gillar" Swedish Defence League och andra högerextremistiska grupper på Facebook. En person upplyser övriga att det är "araber och svarta" man ska leta efter. 

Sidskaparen tillbakavisar kritik om att gruppen ska vara främlingsfientlig och uppmana till våld, samt säger åt personer att inte bråka i kommentarsfältet. Men via sin privata Facebooksida ber samma person människor att gå med i eventet, bege sig ut på gatorna – och beväpna sig. "Beväpna er med vad ni kan och skydda egen dom", skriver han bland annat, för att senare tona ner uppmaningen genom att säga att han menar kameror och inte vapen.

I samma grupp diskuterar en kvinna vapen och menar att ett baseballträ med spikar i inte räknas som ett vapen.

Ett annat Facebookevent är "Stockholms civila förband kontra eldupploppen i förorterna" som själva beskriver sig som "en grupp av vigilanter som skall ge support till polisen utav civilkurage". Gruppen skriver att man inte bryr sig om svensk eller utländsk bakgrund, så länge du har svenska värderingar.

Bland de som gillar gruppen finns män som även stödjer Svenskarnas Parti, Svenska Motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna.

"Muslimer ska springa"

Även Nordisk Ungdom har mobiliserat sig och patrullerar "svenska områden som gränsar till problemområden".

"Organisera motangrepp, ut och visa hur det ska vara. Muslimer ska springa först jagade av svenskar!" skriver en person i ett av kommentarsfälten.

Patrik Forsén, talesman för Nordisk ungdom, säger att man inte förväntar sig några konfrontationer under sina patrulleringar. 

– Nej, egentligen så vill vi bara vara en lugnande kraft på platsen. Som vanliga nattvandrare. Rapportera till polisen och försöka ha den typen av inverkan. Visa att det här är våra områden och vi accepterar inte vandalisering, säger han till Nyheter24.

Vad händer om det blir konfrontation?

– Blir vi attackerade så kommer vi självklart att försvara oss.

Nyheter24 har sökt sidskapare och eventdeltagare på Facebook för en kommentar men utan framgång. 

SDL
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.