Måndag 10 Maj
Stockholm

Här kliver älgkalven in i bilen – fångades på film

En närgången liten krabat.
1 av 6
En närgången liten krabat. Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar
Skulle gärna åka bil.
2 av 6
Skulle gärna åka bil. Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar
Orädd för människor.
3 av 6
Orädd för människor. Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar
Mest nyfiken.
4 av 6
Mest nyfiken. Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar
Bara ett par dagar gammal.
5 av 6
Bara ett par dagar gammal. Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar
Antagligen övergiven.
6 av 6
Antagligen övergiven. Foto: Faksimil Dalarnas Tidningar

Det är inte varje dag man kommer nära en livs levande älgkalv. Inte heller är det speciellt ofta som älgkalvar försöker ta sig in i bilar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Små chanser att överleva

Vad som händer med kalven nu är oklart. Men kommer inte mamman tillbaka har den inga möjligheter att överleva på egen hand i naturen.

DALARNA. Anders Sjöberg var ute och fiskade i Dalarna när en ensam älgkalv kom simmande över tjärnen. Några timmar senare åkte Anders tillbaka med sin fru Gabriella för att se om älgkalvens mamma hade anslutit.

– Men han var fortfarande ensam, bara en eller två dagar gammal. Navelsträngen hängde kvar, säger Anders till Dalarnas Tidningar.

Rådfrågade expert

Sällskapssjuk verkade den lille älgkalven vara, också. Samtidigt som Gabriella filmade klev kalven fram till Anders – och till slut även in i bilen. Där fick han dock inte vara kvar.

– Jag kontaktade en kompis till mig som jobbar som älgforskare på Grimsö forskningsstation och han sa att det absolut bästa vi kunde göra var att lämna kvar älgen i skogen i fall att mamman skulle komma tillbaka, säger Anders.

Har du varit med om något liknande?

– Jag har faktiskt en till upplevelse som är helt unik. Jag lyckades smyga mig på ett lodjur som jagade sork ute på en åker. Som närmast var jag åtta meter, säger Anders Sjöberg till Dalarnas Tidningar

Se filmen på älgkalven här:

Kommentera
Kopiera länk
Dela