Polisen är på plats vid skolan efter hot om skolskjutning.
1 av 2
Polisen är på plats vid skolan efter hot om skolskjutning. - Foto: SCANPIX / GOOGLE
"I början fattade man inte riktigt allvaret".
2 av 2
"I början fattade man inte riktigt allvaret". - Foto: SCANPIX SWEDEN

Hot om skolskjutning via Facebook - man gripen: "Insåg att det var allvar"

Polisen bekräftar för Nyheter24 att man har omhändertagit en man som uppges ha framfört hot om skolskjutning mot en skola i Norsjö.
– Efter ett tag insåg man att det var allvar eftersom lärarna var så oroliga, säger Sofia Gustavsson, elev på skolan, till Nyheter24.


NORSJÖ. En man i 20-årsåldern ska ha hotat att skjuta i centralkapprummet i Norsjöskolan och på Norsjö gymnasium.

– Det hade uppstått ett rykte på något sätt via Facebook om att någon skulle skjuta på skolan, säger Karl-Magnus Hedlund vid Norsjöpolisen till Nyheter24

På grund av hoten stängdes vissa delar av skolan – och elever och personal uppmanades att stanna inomhus. 

Man gripen

Polisen bekräftar för Nyheter24 att man har gripit en man i 20-årsåldern som sägs ligga bakom hotet. Mannen ska nu förhöras av polisen.

– För att säkerställa vad som ligger i det här hotet har vi plockat in en person och ska försöka reda ut hur det ligger till, säger Karl-Magnus Hedlund vid Norsjöpolisen.

Polis och civilpolis var på plats på skolan men har nu lämnat platsen.

"Insåg att det var allvar"

En av eleverna som befann sig på skolan var Sofia Gustavsson som går andra året på Norsjö gymnasium. Hon berättar för Nyheter24 om dramatiken som uppstod när hotet blev känt.

Det var under en lektion som en lärare kom in och berättade att det inkommit ett hot mot skolan. Mycket mer information än så fick inte eleverna.

– Vi frågade lärarna vad som hänt men de visste inte. I början fattade man inte riktigt allvaret. Man visste inte om man skulle vara rädd eller om hotet skulle tas som ett skämt. Men efter ett tag insåg man att det var allvar eftersom lärarna var så oroliga, säger Stina Gustavsson till Nyheter24.

Alla dörrar och fönster låstes, eleverna fick inte röra sig i skolan och poliser patrullerade skolområdet. Matsalen stängdes av och eleverna tvingades äta lunch i klassrummet.

– Just som vaktmästaren kom upp med maten fick vi reda på att polisen hade gripit en man, säger Stina Gustavsson.

"Skönt att det är över"

Centralkapprummet – den så kallade C-koppen – tillhör högstadieavdelningen i skolan.

Just i dag är få högstadieelever på plats i skolan då många elever gör ”Operation dagsverket”.  De övriga grundskoleeleverna, samt gymnaiseeleverna, har skola som vanligt efter inrådan av polisen.

Felicia Morén bor i närheten av skolan och känner en lättnad över att polisen lyckades reda ut situationen. 

– Jag träffade precis min kusin som kom ut från skolan och hon tyckte det var skönt att det äntligen är över och det tycker vi nog alla här i Norsjö, säger hon till Nyheter24.

Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

1 timme sedan
En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.