Tisdag 27 Jul
Stockholm

Medeltidsmarknaden om den våldsamma orchen: "Bra reklam"

Mannen som var utklädd till orch polisanmäldes för misshandel.
1 av 2
Mannen som var utklädd till orch polisanmäldes för misshandel. Foto: SCANPIX
Händelsen utreds nu. OBS Orchen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
2 av 2
Händelsen utreds nu. OBS Orchen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: SCANPIX

En utklädd orch på Medeltidsmarknaden i Leksand blev nyligen polisanmäld för att ha misshandlat ett barn. Nu har marknaden bestämt att orcherna får vara kvar.

– Det här är bra reklam för Medeltidsmarknaden, säger arrangören Pär Pettersson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Orcher

Orcher är ett fiktivt folkslag som författaren JRR Tolkien hittade på. Orcherna förekommer i Tolkiens "Sagan om ringen"-böcker och skapades av den onda guden Morgoth. Orcherna är onda varelser som allt eftersom blivit ett vanligare inslag i fantasygenren.

LEKSAND. Medeltidsmarknaden i Leksand har anställt flera män som ska arbeta utklädda till orcher. Men nyligen fick en incident på marknaden en förälder att anmäla en av orcherna för misshandel av en elvaårig pojke.

Enligt anmälan ska orchen ha sprungit ifatt pojken och bitit och slitit i honom. Något som uppmärksammades stort i flera tidningar.

"Det blev ett rivmärke"

Nu har Medeltidsmarknaden svarat på kritiken. Enligt arrangören Pär Pettersson blev barnet ifråga avvisat från marknaden på grund av dåligt uppförande.

– Barnet hade inga bitmärken. Orchen tog barnet runt axeln och det blev ett rivmärke från en metallskena på armskyddet. Det är min uppfattning, säger Pär Pettersson till Dalarnas Tidningar.

Avvisades från platsen

Orcherna ska leka med barnen och enligt Pettersson deltog omkring 500 barn i leken under helgen. Arrangören menar att den elvaåriga pojken blev för våldsam mot orcherna och därför tvingades lämna platsen.

– Barnen vet att orcher ska förgöras. Men en del sköter sig inte och kastar kottar, slåss med pinnar och vissa kastar till och med sten. Det blir en risk för både orcher och barn. Det här barnet fick helt enkelt inte vara kvar på grund av sitt uppträdande.

"Vill se de farliga orcherna"

Trots kritiken har Medeltidsmarknaden bestämt att orcherna får vara kvar. Petterson förklarar att det aldrig varit något problem tidigare och att incidenten med den elvaåriga pojken blivit en "höna av en fjäder".

– Men det här är bra reklam för Medeltidsmarknaden. Nästa år vill alla se de där "farliga" orcherna, avslutar han till Dalarnas Tidningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela