Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Få vet vad de får i sjukersättning

- 06/10/2008, 02:19 -

Fler än 70 procent av alla svenskar vet inte hur stor ersättning de får om de blir långtidssjuka.

Fler än 70 procent av alla svenskar vet inte hur stor ersättning de får om de blir långtidssjuka, visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort bland nästan 10 000 svenskar mellan 20 och 69 år.

– Jag är inte förvånad över resultatet, säger Kerstin Kilenius, Länsförsäkringar i Göteborg till Göteborgs-Posten.

– Jag märker i min vardag att okunskapen om de förändrade villkoren är stor både hos arbetsgivare och anställda.

Kunskapen är dessutom ojämnt fördelad. 34 procent i Stockholms län svarar att de helt eller delvis vet vad de ska få i ersättning, i Jönköpings län är siffran 24 procent. 47 procent av dem som tjänar 30 000 kronor eller mer i månaden vet vad som väntar, bland dem som tjänar 15 000-20 000 kronor är 22 procent helt eller delvis på det klara med de nya villkoren.

De nya villkoren infördes vid halvårsskiftet och ger den långtidssjukskrivne 80 procent av lönen via Försäkringskassan under ett år. Därefter sjunker ersättningen till 75 procent i ytterligare 1,5 år om man har en allvarlig sjukdom. Vad som klassas som allvarlig sjukdom är inte preciserat än.

Varken pensionärer eller långtidssjuka fanns bland deltagarna i Länsförsäkringars undersökning.

Skrivet av: