Dubbelförsäkringar onödigt

Många är dubbelförsäkrade utan att veta om det, vilket är onödigt och dyrt.


Många som funderar på att teckna en sjuk- eller arbetslöshetsförsäkring kan vara ovetande om att de redan är försäkrade genom arbetet. Om man arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal, som nio av tio svenskar gör, får man en rad förmåner helt gratis.

Men dessa har inget att göra med den fackliga tillhörigheten.

– Många vet inte om att de får sjukpengar via kollektivavtalet, till exempel. Det kan handla om många tusenlappar i månaden", säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta, enligt Di.

En annan försäkring som är "okänd" är tjänstegrupplivsförsäkringen i kollektivavtalet. Vid dödsfall kan denna försäkring ge dina anhöriga 246 000 kronor helt skattefritt.

– Många blandar till exempel ihop denna försäkring med frivilliga grupplivförsäkringar som facket eller arbetsgivaren kan erbjuda och som man får betala extra för, menar Adolphson, enligt Di.

Om du funderar på att teckna en privat sjukförsäkring så bör du först kolla vad ditt kollektivavtal ger. Detta för att du inte ska dubbelförsäkra dig av misstag. Var dessutom medveten om att en sjukvårdsförsäkring via jobbet gäller att få vård snabbare och inte att få extra ersättning vid sjukdom.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!