Tisdag 25 Jan
Stockholm

Man hittades död i sin lägenhet – efter 18 månader

Mannens räkningar betalades via autogiro.
1 av 4
Mannens räkningar betalades via autogiro. Foto: SCANPIX
Fallet är det andra på kort tid i Stockholm.
2 av 4
Fallet är det andra på kort tid i Stockholm. Foto: SCANPIX
Mannen upptäcktes först när Kronofogden skulle vräka honom.
3 av 4
Mannen upptäcktes först när Kronofogden skulle vräka honom. Foto: SCANPIX
I maj hittades en 50-årig man som legat död i två år.
4 av 4
I maj hittades en 50-årig man som legat död i två år. Foto: Scanpix

I maj upptäcktes en 50-årig man som legat död i sin lägenhet i Stockholm i två år utan att någon saknat honom. Nu har polisen hittat ännu en man som legat död i sin bostad i 18 månader.

– Det blir ett kargare och kargare samhälle, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lukt sprids i trappuppgången

När polisen får in fall där personer legat döda en längre tid har deras räkningar oftast betalats via autogiro av en pension som kommer in på kontot varje månad. Det som gör att folk upptäcks är vanligtvis en lukt som sprids i trappuppgången eller att myndigheter griper in.

Metro har gjort en kartläggning av den 50-årige mannen som hittades död i Stockholm i maj. Läs den här.

STOCKHOLM. Inga släktingar, vänner eller grannar slog larm och räkningarna betalades via autogiro. I hela 18 månader kunde en medelålders man ligga död i sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm utan att någon reagerade.

– Anledningen till att han blev upptäckt var att Kronofogden skulle vräka honom. De hade inte fått sina pengar och tog hjälp av polisen, säger Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen, till Nyheter24.

Finns inga brottsmisstankar

Mannen hittades den 29 juni och matvaror och post spårades till februari 2012. Fallet har skickats vidare till Rättsmedicinalverket, men enligt Adolphson behandlas det inte som ett brott.

– Oklara dödsfall skickas alltid vidare till rättsmedicin. När någon legat så länge är det i princip omöjligt för polisen att fastställa dödsorsaken på plats, säger Adolphson.

Räkningar via autogiro

Fallet är det andra på kort tid. I maj hittades en 50-årig man som legat död i två år. Det var först vid ett stambyte som mannen upptäcktes. Även 50-åringens räkningar betalades via autogiro och bostadsvärden misstänkte aldrig att något var fel.

– Det väcker frågor. Hur ser man på de boende i sin fastighet. Hur tänker grannar och fastighetsvärdar? Märker man inte att personen bredvid inte synts till på 18 månader? Jag är inte kritisk, utan reflekterar bara kring hur sådant fungerar, säger Adolphson.

Hur vanligt är det med sådana här ärenden?

– Det är väldigt ovanligt, men att människor ligger döda i ett halvår eller i ett par månader förekommer. Det är deprimerande och ett underbetyg för samhället att ingen reagerar vare sig det är närstående, grannar eller myndigheter, säger Adolphson, och konstaterar:

– Det blir ett kargare och kargare samhälle. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela