Chefsåklagaren var i tjänst när han köpte sex.
1 av 2
Chefsåklagaren var i tjänst när han köpte sex. - Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
Polisen tog mannen på bar gärning.
2 av 2
Polisen tog mannen på bar gärning. - Foto: TT BILD / JANERIK HENRIKSSON / Bertil Enevåg Ericson / SCANPIX

Chefsåklagare köpte sex – får behålla jobbet

Chefsåklagaren greps på ett hotell när han köpte sex av en prostituerad kvinna. Nu har statens ansvarsnämnd beslutat att han får behålla sitt jobb.


Bestämde träff via sms

Åklagaren satt på ett tåg upp till Stockholm när han kom överens med kvinnan om ett möte. Men polisen var på något vis informerad och mannen kunde gripas.

– Jag satt på tåget och åt och drack lite gott, tittade på nätet och fick den här kontakten, säger han.

Han är mycket ångerfull över det som har inträffat.

– Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Det är inte synd om mig utan om mina närmaste, säger han till Aftonbladet.

STOCKHOLM. I februari i år greps chefsåklagaren efter att polisen fått in ett tips om att ett sexköp skulle äga rum på ett hotell i Stockholm.

Åklagaren erkände brottet och har sedan dess varit avstängd från sitt arbete. Nu står det dock klart att han får behålla sitt jobb. 

Statens ansvarsnämnd menar att åklagaren handlat  "synnerligen olämpligt och omdömeslöst", men att det finns omständigheter som åtminstone delvis förklarar hans beteende. 

"Rör sig om en engångsföreteelse"

Det är bland annat att han varit "inne i en sämre period med alkoholmissbruk". Något han påbörjat behandling för. Nämnden menar även att brottet har lågt straffvärde och att det sannolikt rör sig om en engångsföreteelse.

"Mot denna bakgrund anser ansvarsnämnden, som utgår från att X kan omplaceras till en tjänst som inte är lika utsatt vad avser vikten av förtroende, att det sammantaget inte föreligger tillräckliga skäl för ett avskedande. Följaktligen ska X inte längre vara avstängd från sitt arbete", skriver nämnden.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.