Jomshofs kritiseras.
1 av 6
Jomshofs kritiseras. - Foto: Montage / SCANPIX
Han är rättspolitisk talesperson.
2 av 6
Han är rättspolitisk talesperson. - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
På väg till presskonferens i vintras tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström.
3 av 6
På väg till presskonferens i vintras tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson och Sven-Olof Sällström. - Foto: JONAS EKSTR֖MER / SCANPIX
Ramadan ökar omsättningen i svensk matvaruhandel med en miljard kronor.
4 av 6
Ramadan ökar omsättningen i svensk matvaruhandel med en miljard kronor. - Foto: SCANPIX
Allra mest handlas det inför festen eid al-fitr som äger rum efter att fastan är över.
5 av 6
Allra mest handlas det inför festen eid al-fitr som äger rum efter att fastan är över. - Foto: Marc Femenia / SCANPIX
Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.
6 av 6
Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. - Foto: Montage / SCANPIX / Södertörns högskola

"Ramadan i Sverige - äldre än SD"- expert läxar upp Jomshof

På tisdagen inleds den muslimska fastemånaden ramadan - även i Sverige. Och det är en svensk tradition, menar experten. Samtidigt har SD-toppen Richard Jomshof jämfört islam med nazism på Twitter.


SVERIGE. Ramadan - en svensk tradition. Inför den muslimska fastemånaden, som inleds på tisdagen, har en upphetsad debatt ägt rum på nätet.

En intervju i Sydsvenskan med Raid Amin i Malmös muslimska studentförening Alhambra blev startskottet. När SD-toppen och riksdagsledamoten Richard Jomshof gav sig in i diskussionen om ramadan slutade det med att han jämförde islam med nazism och kommunism på Twitter.

Han kallar även islam "våldsförespråkande och antidemokratisk".

"Helt vansinnigt"

Nu läxas han upp av Jenny Berglund, lektor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

– Det är helt vansinnigt. Alla världsreligioner har genom historien använts för att förtrycka människor, men alla har givetvis också positiva inslag. Man kan inte dra alla över en kam så där. Vilken religion vi än talar om så är det viktigt att precisera vilken tolkning av religionen vi menar, säger hon till Nyheter24.

Faktum är att ramadan firats i Sverige sedan 30- och 40-talet. 1949 skapades den första muslimska församlingen av tatarer som invandrat från Finland,.

– Ja, ramadan har firats längre i Sverige än Sverigedemokraterna funnits, säger Berglund.

Försvenskad version av ramadan

Hon skrev boken "Ramadan - en svensk tradition" 2009. För Berglund råder det ingen tvekan om att högtiden ska beskrivas som just det.

– Alla de traditioner som praktiseras i Sverige betraktar jag som svenska när de praktiseras återkommande av människor som är en del av det svenska samhället. De påverkas av det svenska samhället precis som de påverkar samhället, säger hon.

De traditioner som finns i landet är inte heller konstanta. Som exempel ger Berglund bland annat att "små grodorna" knappast sjöngs för ett par hundra år sedan, att folkdräkten är en 1800-talsföreteelse och att tacos numera är den vanligaste fredagsmaten.

Ramadan har även påverkats av andra omständigheter i Sverige. Exempelvis vädret.

– Ja, solen är uppe längre här nu på sommaren vilket påverkar firandet. Men också mattraditioner spelar in. Vissa svenska muslimer talar om "ramadanbord" - som smörgåsbord. 

I riksdagen serveras kvällsmåltiden iftar när solen gått ner. Flera mataffärer har olika erbjudanden i samband med högtiden och enligt Svensk Handel ökar omsättningen i matvaruhandeln med cirka en miljard varje år under ramadan.

Högtiden firas i år från den 9 juli till den 7 augusti. Allt avslutas med festen eid al-fitr, eller bayram som den heter på turkiska.

Tillhör den innersta kretsen

Jomshof är rättspolitisk talesperson och tillhör den allra innersta kretsen i partiet. Han tillhör "de fyras gäng" som för närvarande styr Sverigedemokraterna. Övriga tre är partiledaren Jimmie Åkesson, partisekreteraren Björn Söder och den kulturpolitiske talespersonen Mattias Karlsson.

Jomshof har tidigare hävdat att islam är ett värre hot än nazismen. I samband med Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge angav han det mångkulturella samhället som en av orsakerna bakom attackerna mot Oslo och AUF-lägret på Utöya. Vi båda tillfällena har han försvarats av de andra i partitoppen.

På Twitter har många under dagen reagerat mot hans inlägg:

Nyheter24 har sökt Richard Jomshof.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.