Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Grymt", "fett", "najs" – dubbelt så vanligt i stockholmska sms

- 15/07/2013, 13:09
Så smsar man i de svenska städerna.
1 av 4

Så smsar man i de svenska städerna.

SCANPIX / Montage

En typisk konversation i Stockholm?
2 av 4

En typisk konversation i Stockholm?

Göteborg?
3 av 4

Göteborg?

Malmö?
4 av 4

Malmö?

Det finns skillnader mellan dialekter även när man skriver sms. Det är betydligt större chans att en person i Stockholm skriver "fett" eller "najs" jämfört med i andra delar av Sverige. I Göteborg är "gött" och "gubbar" bland de vanligaste.

SVERIGE. "Juste", "grymt", "fett" och "najs". Så låter det när stockholmare kommunicerar med varandra via sms. Ny statistik från företaget SMS Grupp visar att det finns en hel del skillnader i hur man skriver på sms beroende på var i landet man befinner.

I Göteborg är det, föga förvånande, tre gånger så vanligt att man använder ordet "gött". Nästan detsamma gäller "gubbar". Däremot är det kanske mer förvånande att göteborgarna använder "älskling" sex gånger mer än i övriga landet.

Förfestande skåningar och tystlåtna norrlänningar

Skåneregionen (Malmö, Lund, Helsingborg) föredrar ord som "jaja", "pallar" och "förfest". Allra mest gillar man dock "nollor" som används fyra gånger mer i den delen av landet.

I Umeå och Luleå är man däremot mer fåordiga. Där är det "vars" och "int" som regerar.

"Behåller dialektala skillnader"

Företaget har undersökt smsen hos de som använder deras tjänst för gruppsms som lanserades 2009.

– Det är roligt att se att den statistik vi har tagit fram visar att vi även i sms behåller dialektala skillnader. Det trots att sms är ett ganska kortfattat sätt att kommunicera på, säger Martin Jacobsson, vd och grundare av SMS Grupp, i ett pressmeddelande.