Skurups kommuns hemsida länkade till Avpixlat.
1 av 5
Skurups kommuns hemsida länkade till Avpixlat. - Foto: Faksimil / SCANPIX / Montage
Kommunens medarbetare visste inte vad sajten står för.
2 av 5
Kommunens medarbetare visste inte vad sajten står för.
Det var i denna ruta som artikellänken dök upp.
3 av 5
Det var i denna ruta som artikellänken dök upp.
Hemsidan.
4 av 5
Hemsidan.
Kent Ekeroth har avslöjats med att styra innehållet på Avpixlat. Han tillhandahåller även sajtens konto.
5 av 5
Kent Ekeroth har avslöjats med att styra innehållet på Avpixlat. Han tillhandahåller även sajtens konto. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Kommun länkade till rasistblogg

Skurup kommuns hemsida länkade till en artikel som som ledde till rasistbloggen Avpixlat. Men kommunens anställda hade ingen aning om vad sajten stod för.


Avpixlat

Den rasistiska bloggen, som är populär i sverigedemokratiska kretsar, har flera gånger varit i blåsväder. Bland annat lades ett ocensurerat klipp ut där flera män utnyttjar en berusad kvinna sexuellt under rubriken "muslimska invandrarungdomars rätta ansikte". I vintras skrev Avpixlat om luciafirandet i SVT och kallade den unga tjejen som var lucia för "kolsvart".

Läs också om hur den sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroth styr Avpixlat. Han har avslöjats som en av personerna bakom rasistsajten.

SKURUP. Den som gick in på Skurups kommuns hemsida under tisdagen kunde hitta en artikel vars avsändare var den rasistiska bloggen Avpixlat. Men varken kommunens webbredaktör eller jurist har en uppfattning om sajten eller vad de står för.

– Det är inte vi som har skrivit det. Det är en beställningstjänst från företaget Notified i Malmö och allt som handlar om Skurup länkas och det är inget vi kan ta ansvar för. Vi kan säkert välja att ta bort den här länken, men jag vet faktiskt inte vad Avpixlat står för, varför man inte bör länka till dom som kommun eller hur man skulle göra om man ville ta bort det, säger Gun Andersson, till Skånska Dagbladet.

"Vet fortfarande inte riktigt"

Kommunens jurist, Bengt Hagberg, är lika ovetande.

– Jag fick ett tips om detta igår och mailade vår webbredaktör länken. Då visste jag inte vad sidan stod för och vet fortfarande inte riktigt, men jag har förstått att det är ett osmickrande sammanhang att synas i och absolut inte ett etablerat media som följer några regler som riktiga medier gör, säger Hagberg till Skånska Dagbladet.

Kommunen har nu diskuterat hur de ytterligare kan gallra ut vad som kommer att visas på deras sida, allt för att inte sända ut fel signaler.

"Inte helt lyckat"

Karin Tyden på företaget Notified förklarar hur artikeln hamnade på kommunens hemsida.

– Jag förstår att det inte är helt lyckat att en kommun förknippas med den här typen av sidor. Men tyvärr så beror detta på att Skurups kommun beställt ett rakt flöde, vilket innebär att dom får allt som publiceras som innehåller ordet Skurup. Det är den grundläggande anledningen till att vår leverantör som levererar nyhetsflödet levererat Avpixlat. Dom har inte fått klara direktiv om vad kommunen vill ha. Kommunen kan välja att ta bort artikeln och allt som har med Avpixlat att göra, det är upp till dom, säger Tyden till Skånska Dagbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!