Tisdag 26 Okt
Stockholm

Räddade tjetjensk familj – hyllas på internet

Nova-Jeanette Nilsson och André Jönsson.
Nova-Jeanette Nilsson och André Jönsson. Foto: Privat

André och Nova hjälpte en tjetjensk familj som inte fick någon hjälp från samhället. Nu hyllas de på internet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Om inlägget

André skriver så här om sitt eget blogginlägg

Jag skriver inte det här för att få ryggdunkningar. Jag skrev inte den meningen för att verka blygsam och ändå få ryggdunkningar.

Anledningen att jag skriver är tudelad, tror jag. Jag känner mig uppriktigt förbluffad över hur svårt det var för två högutbildade människor att veta vart vi skulle vända oss, när polisen inte gav någon hjälp. Alls.

Och när sedan varken Stadsmissionen eller sociala jouren kunde hjälpa till – vad kunde vi gjort, annat än att ta hem dem? Vem skulle vi kontaktat?

Och sen har det varit en omtumlande upplevelse, överlag, och jag har känt ett behov av att skriva av mig. Berätta. Jag har kommit en familj, två starka, goda, föräldrar och tre charmerande barn, väldigt nära på bara ett halvt dygn.

Utan att egentligen kunna prata med dem. Och jag kommer kanske aldrig att se dem igen. Det känns konstigt.

MALMÖ. Det var i lördags kväll som André Jönsson och hans sambo Nova-Jeanette Nilsson satt i en park i centrala Malmö för att ta ett glas vin. Väl där fick de sällskap av en familj från Tjetjenien, bestående av två föräldrar och tre små barn, som försökte komma i kontakt med polisen eller Migrationsverket för att kunna söka asyl. Något som, trots hjälp från André och Nova, visade sig vara omöjligt på en lördagskväll.

"Större än vad jag vågade tro"

Inte heller gick det att på något sätt lösa boende för familjen. I stället fick de bo hemma hos André, Nova-Jeanette och deras hund Puck fram tills det att Migrationsverket dagen efter hade tid att hjälpa till. Något som André på måndagen skrev ett blogginlägg om. Ett inlägg som nu har delats över 1 000 gånger på Facebook.

– Det har blivit mycket, mycket större än vad jag vågade tro eller hoppas, säger André till Nyheter24.

Efteråt har reaktionerna varit nästintill enbart positiva.

– Det har varit en enda som reagerade på att jag använde ordet hen i texten.

Kallas för hjältar

Annars har det varit positivt. En snabb koll på kommentarerna i Andrés blogg visar att många tycker att de är "hjältar" och att de "ger hopp för mänskligheten".

– Jag tycker att alla borde göra så, för oss var det ingen tvekan. Jag skulle önska att det vore självklart för alla så jag tycker att man ska spara på hjälteepitetet till de riktiga hjältarna.

Den som läser blogginlägget förstår dock snabbt varför kommentarerna ser ut som de gör. André berättar om hur hunden Puck var viktig, framförallt för att få kontakt med familjens tre barn.

– Vi fick otroligt bra kontakt, det kändes som att vinka av gamla vänner.

Vill besöka familjen

Han vill också påpeka att trots att de inte lyckades få någon hjälp så var det inget fel på bemötandet från polisen, Migrationsverket, stadsmissionen eller sociala jouren.

– Allihopa var väldigt hjälpsamma men känslan var att det var dåligt med personal.

Nu försöker han och Nova-Jeanette att få kontakt med familjen för att se hur det går för dem.

– Vi har försökt ringa till Migrationsverket i dag för att se om vi kan få komma och besöka dem, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela