Mannen vägrade att släppa kniven trots flera uppmaningar från polisen.
1 av 4
Mannen vägrade att släppa kniven trots flera uppmaningar från polisen.
Polisens insatsstyrka utanför mannens lägenhet.
2 av 4
Polisens insatsstyrka utanför mannens lägenhet.
Mannen var beväpnad med en stor kniv under så gott som hela händelseförloppet.
3 av 4
Mannen var beväpnad med en stor kniv under så gott som hela händelseförloppet.
Strax innan stormningen.
4 av 4
Strax innan stormningen.

Husby-änkan om polisskotten: "Det var rena avrättningen"

Polisen sköt ihjäl hennes man med ett skott i huvudet. Nu berättar änkan för första gången sin version av vad som hände i lägenheten i Husby.
– Det var rena rama avrättningen, säger hon.


Husbyskotten

I onsdags kom beskedet att förundersökningen mot polismannen läggs ner. Han var misstänkt för vållande till annans död, men åklagaren slog fast att polisen agerat i nödvärn.

Åklagarens beslut anmäldes senare av flera personer som ansåg att beslutet var felaktigt.

– Det var väntat att den skulle läggas ner. Tittar man till tidigare domar där polisen har använt övervåld och slagit ihjäl människor så har de ändå gått fria från åtal. Det ligger mycket frustration och besvikelse bakom allt detta och det tror jag att många håller med mig om, sa Rami Al-Khamisi, talesperson för organisationen Megafonen, till Nyheter24 då.

HUSBY. Det var måndagen den 13 maj som polisen larmades till Stockholmsförorten Husby med anledning av att flera personer kände sig hotade av en 69-årig knivbeväpnad man.

Polisens insatsstyrka stormade senare mannens och hans frus lägenhet varpå 69-åringen sköts till döds med ett skott i huvudet. Åklagaren lade sedan ner förundersökningen eftersom det stod klart att polisen agerat i nödvärn.

Tog det hela som ett skämt

Nu berättar mannens hustru om kvällen. Enligt polisen stormades lägenheten eftersom hon kände sig hotad – så var inte fallet.

– Vi har varit gifta i 34 år och jag kände mig absolut inte hotad, säger hon till Mitt i.

Tidigare på kvällen hade de besökt en pub tillsammans. På vägen hem blev mannen irriterad på några män i en bil. Han gick därför och hämtade en kniv som han tänkte skrämma männen med. Enligt hustrun tog 69-åringen det hela som ett skämt.

Anser att polisen borde använt pepparsprej

Det dröjde dock inte länge förrän polisen var på plats. Efter strandade förhandlingar kastades en distraktionsgranat in i lägenheten och fyra poliser gick in.

– Jag var på väg mot dörren och min man var bakom mig. Då sprejades jag med pepparsprej. Det kändes som om mina ögon brann, säger hon till Mitt i.

Trots varningsskott och ytterligare distraktionsgranater vägrade 69-åringen att släppa kniven. Enligt utredningen var polisen omkring en meter ifrån mannen när han sköts ihjäl. Nödvärn, har åklagaren slagit fast. Men änkan är kritisk.

– Varför sprejade de inte min man med pepparsprej i stället för att skjuta honom? Får de använda vapen hur som helst?, säger hon till Mitt i.

/
/
tal
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.