Söndag 18 Apr
Stockholm

Ingen utredning mot Jimmie Åkesson efter förtalsanmälan

Jimmie Åkesson skriver om William Petzäll i sin nya bok.
1 av 5
Jimmie Åkesson skriver om William Petzäll i sin nya bok. Foto: Montage
William Petzäll med mamman Annika.
2 av 5
William Petzäll med mamman Annika. Foto: Privat
Från Petzälls begravning.
3 av 5
Från Petzälls begravning. Foto:
William Petzäll (i nederkant) tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-Olof Sällström 2009.
4 av 5
William Petzäll (i nederkant) tillsammans med Jimmie Åkesson, Björn Söder och Sven-Olof Sällström 2009. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
JK inleder inte någon förundersökning mot Åkesson.
5 av 5
JK inleder inte någon förundersökning mot Åkesson. Foto: SCANPIX SWEDEN

Avlidne William Petzälls mamma Annika anmälde Jimmie Åkesson för förtal efter att han skrivit att William var neddrogad i riksdagen. Nu väljer Justitiekanslern att lägga ned fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Åkesson om Petzäll

Ur utdraget som Expressen publicerar på torsdagen:

"Det är för mig uppenbart att William var en utpräglad beroendepersonlighet. Var det inte sprit och tabletter så var det politik, solarium eller styrketräning. Det var inget som började under den förhållande vis korta tid jag hade nöjet att tillhöra hans krets av vänner. I efterhand har det framkommit att hans problem fanns med redan i de tidiga tonåren, långt innan han kom i kontakt med partiet. Däremot var han, precis som så många andra i hans situation, en mästare på att dölja det och manipulera sin omgivning. Vi blev helt enkelt lurade, jag blev lurad. Sen var det för sent".

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons skrev i sin nya bok att den tidigare politikern William Petzäll varit kraftigt neddrogad i riksdagen. Något som fick Williams mamma Annika att anmäla partiledaren för ärekränkning och förtal av avliden.

Anmälan har granskats av Justitiekanslern som nu beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Åkesson. JK anser inte att det partiledaren skrivit motiverar en förundersökning.

Hävdar att han sluddrade

William Petzäll dog efter en överdos i september förra året. I Jimmie Åkessons nya bok "Satis Polito" kommenterar partiledaren Petzäll.

"Att se denna tidigare så härliga och spjuveraktiga yngling debattera i riksdagens kammare, kraftigt neddrogad, sluddrande, kapad av knarkliberala mörkerkrafter – det gjorde så oerhört ont".

Mamman: "Det är skamligt"

Annika Petzäll riktade hård kritik mot orden om sonen och valde att anmäla partiledaren.

– William har aldrig sluddrat i talarstolen. Jag förstår inte att Åkesson har mage att göra det här. För ett år sedan var dagarna räknade, det gör så ont i mig. Jag börjar gråta av det här. Det är skamligt att uttrycka sig på det viset, sa hon då.

Kommentera
Kopiera länk
Dela