Riksinternatets elever får gå i gymnasieskola i Karlstad.
1 av 3
Riksinternatets elever får gå i gymnasieskola i Karlstad. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades på onsdagskvällen.
2 av 3
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades på onsdagskvällen. - Foto: Brynje Lindström
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, meddelade att Lundsberg stängs i ett halvår.
3 av 3
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, meddelade att Lundsberg stängs i ett halvår. - Foto: Faksimil SVT Play

Här är eleverna på Lundsbergs nya skola

Från och med nästa vecka är alla Lundsbergselever välkomna till Fria Läroverken i Karlstad. Det skriver Lundsberg i ett pressmeddelande.


Kampen mot Skolinspektionen

Lundsberg har överklagat Skolinspektionens beslut om att stänga skolan. Väljer förvaltningsrätten att upphäva beslutet kommer Lundsbergs stiftelse att återuppta undervisningen på Lundsberg.

KARLSTAD. Samtidigt som Lundsberg gör allt för att häva Skolinspektionens beslut om att stänga skolan har eleverna fått plats på ett nytt gymnasium. 

Det är Fria Läroverken i Karlstad som välkomnar Lundsbergseleverna. Eleverna kommer att bo kvar på internatet i Lundsberg, men studera vid Fria Läroverken. Något som Lundsbergs stiftelse menar är tillåtet eftersom studenternas boende ligger utanför Skolinspektionens tillsyn.

– Vi får träffa varandra igen och bo på hemmet, det känns jättebra. Men det är tråkigt att vi inte får använda själva skolan som ligger 20 meter från vårt hem. Nu måste vi i stället pendla till Karlstad en timme bort, säger eleven Arvid Janson till Expressen.

Ska utöka tryggheten

Stiftelsen hävdar att man tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram för att förstärka tryggheten på det tidigare riksinternatet. Bland annat har skolans föräldraförening erbjudit sig att organisera en föräldrajour på varje elevhem dygnet runt på helgerna, det skriver skolan i ett pressmeddelande.

Den 28 augusti stängde Skolinspektionen riksinternatet Lundsberg på grund av den så kallade strykjärnsskandalen och flera tidigare händelser. Under en "nollning" brändes två elever med ett strykjärn. Efter skandalen sparkades skolans rektor Staffan Hörnberg

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.