Elever utsattes för misshandel och grova kränkningar visar ny rapport.
1 av 3
Elever utsattes för misshandel och grova kränkningar visar ny rapport. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, meddelade den 28 augusti att Lundsberg stängs i ett halvår.
2 av 3
Ann-Marie Begler, Skolinspektionens generaldirektör, meddelade den 28 augusti att Lundsberg stängs i ett halvår. - Foto: Faksimil SVT Play
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades samma dag.
3 av 3
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg sparkades samma dag. - Foto: Brynje Lindström

Elever på Lundsberg kallades för "slavar"

Elever har bivit kränka och grovt misshandlade. Det visar den senaste rapporten som också stärker uppgifterna om att det har pågått systematiska kränkningar på internatet Lundsberg.


Förkrossade elever

Beslutet om att internatet Lundsbergs stängs ned meddeladesden 28 augusti. Skolans elever var chockade över beslutet. 

– Mitt liv är förstört nu, säger Malin, 19, till Nyheter24.

STOCKHOLM. Skolinspektionens rapport från 2011 visar att de kränkningar som eleverna på Lundsberg utsattes för var systematiska och sköttes av eleverna själva, skriver DN.

Rapporten med sina 1 700 sidor består av med berättelser från både elever och skolpersonal som vittnar om den grova misshandeln och de grova sexuella övergrepp som yngre elever utsattes för av de äldre eleverna.

Tredjeårseleverna bestämde

En anställd berättar i rapporten att "det pågår systematiska kränkningar på elevhemmet ... för att få de unga eleverna att infoga sig i ett system där eleverna i tredje året bestämmer."  De yngre eleverna kallades dessutom för "tarmar" – eller "slavar".

Eleverna själva har varit förtegna om vilka regler som har gällt på internatet och inte velat berätta för personalen som – många också anser – har sett genom fingrarna.

De yngre eleverna "uträttade" ärenden åt de äldre. När detta uppmärksammades av en anställd fick hon höra att "Det är redan omhändertaget. Saken är utagerad". 

Hade blåmärken på armarna

Eleverna har haft blåmärken, blivit misshandlade och tvingats se på misshandel av sina rumskamrater där syftet har varit att skrämma och sprida rädslan till de yngre eleverna.

När Skolinspektionen besökte skolan under vårterminen 2013 verkade läget ha blivit bättre, även om de drog slutsatsen att det fortfarande fanns anledning att hålla skolan under uppsikt, skriver DN

Lundsbergs skola stängdes ner den 28 augusti.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Rejält lyft för rysk oljeexport i april

Oljeexporten från Ryssland – en viktig intäktskälla för att finansiera Vladimir Putins invasionskrig mot Ukraina – rusade i höjden förra veckan. Man får gå tillbaka ett år i tiden för att hitta större veckoflöden av olja från de ryska hamnarna.

Kristersson varnar för eskalering i Mellanöstern

Den explosiva situationen i Mellanöstern är en av de viktigaste frågorna när EU-ledarna möts för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel. En eskalering skulle snabbt kunna bli okontrollerbar, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Aktiehandeln lyfter bankvinster i USA

Den amerikanska storbanken Bank of America redovisar en nettovinst på 6,7 miljarder dollar, vilket var i linje med förväntningarna.

Unga britter kan få rökförbud hela livet

Storbritannien vill införa en lag som ska förhindra att unga människor börjar röka. Lagförslaget innebär att alla som fyller 15 år i år inte kommer att få köpa tobaksprodukter – någonsin.

FN: Israeliska styrkor deltar i bosättarvåld

Israeliska styrkor stödjer och deltar aktivt i attacker mot palestinier på ockuperade Västbanken, slår FN:s råd för mänskliga rättigheter fast. Det måste upphöra omedelbart, betonar de.