Onsdag 17 Aug
Stockholm

Beslut: Lundsberg får fortsätta vara öppet

Lundsberg får fortsätta hålla öppet.
1 av 4
Lundsberg får fortsätta hålla öppet. Foto: Scanpix
Flera elever vägrade lämna sina elevhem.
2 av 4
Flera elever vägrade lämna sina elevhem. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Lundsberg överklagade Skolinspektionens beslut och krävde att det skulle hävas.
3 av 4
Lundsberg överklagade Skolinspektionens beslut och krävde att det skulle hävas. Foto: Scanpix
Skolinspektionen har gjort flera utredningar av Lundsberg.
4 av 4
Skolinspektionen har gjort flera utredningar av Lundsberg. Foto: Scanpix

Riksinternatet Lundsbergs skola får hålla fortsatt öppet. Det beslutet meddelades sedan kammarrätten avslagit Skolinspektionens överklagande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Lundsberg

Ligger i värmländska Kristinehamn, är en av tre riksinternat i Sverige. Skolan består av åtta olika elevhem men bara sex av dem är i bruk. Lundsberg har flera gånger tidigare uppmärksammats för missförhållanden.

Bland tidigare elever återfinns Ny Demokratis gamla partiledare Ian Wachtmeister, prins Bertil, prins Carl-Philip, skådespelaren Johan Rabaeus och sportbilsgrundaren Christian von Koenigsegg.

I augusti meddelade Skolinspektionen att riksinternatet Lundsberg skulle stängas – men beslutet överklagades och förvaltningsrätten gav skolan rätt. Nu har kammarrätten slagit fast den tidigare domen – genom att avslå Skolinspektionens överklagan.

Lundsberg får alltså fortsätta hålla öppet tills vidare, precis som det meddelades i början av september.

"Den händelse som inträffade i slutet av augusti 2013 var av allvarlig karaktär och framstår som en grov kränkning av de elever som drabbades. Skolinspektionen har dock så sent som i april 2013 avslutat tidigare tillsynsärende. Det kan också noteras att eleverna vid Lundsbergs skola, efter att Skolinspektionens beslut meddelats, haft möjlighet att bo kvar på elevhemmen", skriver kammarräten i domen.

Strykjärnsskandalen

Det var efter att flera elever bränts med strykjärn som beslutet om att stänga skolan först togs. Det har tidigare förekommit flera uppgifter om pennalism och våld på skolan.

Efter beskedet från Skolinspektionen sparkades rektorn Staffan Hörnberg, som var oanträffbar efter nollningen då han befann sig på ripjakt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.