Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skånepolisens romregister avslöjat

Den romska flaggan pryder talarstol vid en manifestation i Malmö.
1 av 8

Den romska flaggan pryder talarstol vid en manifestation i Malmö.

CHRISTINE OLSSON / SCANPIX

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om avslöjandet.
2 av 8

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om avslöjandet.

Faksimil Twitter

MP:s Maria Ferm kräver ett stopp.
3 av 8

MP:s Maria Ferm kräver ett stopp.

Faksimil Twitter

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar registret rasistiskt.
4 av 8

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallar registret rasistiskt.

Faksimil Twitter

Skånepolisen ska ha medgett att registret existerar, uppger TV4 Malmö.
5 av 8

Skånepolisen ska ha medgett att registret existerar, uppger TV4 Malmö.

SCANPIX SWEDEN / TT

Jonas Sjöstedt (V).
6 av 8

Jonas Sjöstedt (V).

Henrik Montgomery/Scanpix

Justitieminister Beatrice Ask (M).
7 av 8

Justitieminister Beatrice Ask (M).

Pontus Lundahl / SCANPIX

Miljöpartiets Maria Ferm.
8 av 8

Miljöpartiets Maria Ferm.

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 23/09/2013 07:59

I mappen "Kringresande" i Skånepolisens datorsystem finns en fil som är ett register över 4 029 personer i Sverige. De har en sak gemensamt – de är romer. Så här har Dagens Nyheters avslöjande tagits emot.

Ett register med 4 029, varav över tusen barn, har upprättats av Skånepolisen. Det handlar om personer av romsk härkomst i hela landet, avslöjar Dagens Nyheter.

I filen, som ligger i mappen "Kringresande" i polismyndighetens datorsystem, finns exempelvis 52 tvååringar. Registret visar på släktband mellan personer, illustrerade med streck i olika färger.

Bryter mot flera lagar

Registret har upprättats av myndigheten i Lund men även länskriminalen, rikskriminalen och flera kriminalunderrättelsetjänster har tillgång till det.

Enligt Dagens Nyheter bryter registret mot flera lagar, bland annat polisdatalagen och lagen om polisens allmänna spaningsregister.

"Det var så här Hitler gjorde"

Reaktionerna på avslöjandet har inte låtit vänta på sig, både bland de som själva står med i registret och andra.

– Det var så här Hitler gjorde. Först registrerar man oss. Sedan så ska vi bort, säger 44-årige Marcello Demeter i Skarpnäck, vars barn och barnbarn registrerats, till Dagens Nyheter.

Sunita Memetovic, som arbetar med romers rättigheter, är djupt bekymrad över nyheten.

– Detta är ett stort bakslag. Vi arbetar med att skapa förtroende mellan romska minoritetsgrupper och samhället och försöker få människor att mötas på halva vägen. Det här är inte ett sätt att möta halvvägs. Det blir större klyftor om man handlar på det här viset, säger hon till Aftonbladet.

Soraya Post, språkrör för romers rättigheter i Sverige och internationellt, känner vindar blåsa från 30-talet.

– Det här låter som 30-talet. Vi har en lag. Man får inte registreras på etnisk grund. Och tusen barn! Det är som vanligt, våra barn står inte skyddade av barnkonventionen. Så här får man inte göra. Det här är en rättskandal, säger hon till Expressen.

"Helt fruktansvärt"

Under måndagsmorgonen har politiker från de flesta partier uttryckt sin avsky på Twitter.

Flera kräver svar från polisens högsta ledning och från justitiedepartementet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kallar det "rasistiskt och förmodligen olagligt". Partikollegan Rossana Dinamarca kallar registret "nazifasoner".

Vänsterpartiet har även begärt att justitieminister Beatrice Ask kommer till riksdagens justitieutskott och förklarar situationen.

Socialdemokraternas Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet, kräver att registret avslutas omedelbart:

Polisen förnekade först att det fanns något register, men bekräftar nu dess existens. Dock menar Skånepolisen att det inte sanktionerats av myndigheten.

– Vi har hittat ett register i vårt system som stämmer in någorlunda på beskrivningen i Dagens Nyheter, men systemet är inte upprättat av myndigheten, vi ska undersöka vem som kan ha upprättat ett sådant system, säger Lars Förstell, informationsdirektör på Skånepolisen, till Sveriges Radio.

Justitieminister Beatrice Ask kommenterar nu avslöjandet om registret. 

– Polisens möjlighet att föra register är lagreglerad. Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung. Det är inte bara viktigt utan absolut nödvändigt att de rättsvårdande myndigheterna nu går till botten med den information som kommit fram, säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

Uppdaterat 10.32:

Polisen ändrar sig nu återigen och hävdar att det inte rör sig om något register utan om en "analysfil":

– Det här är inget register utan en analysfil som man upprättat inom kriminalunderrättelsetjänsten för att se vilken relation människor har till varandra, säger Förstell till Aftonbladet.

Uppdaterat 11.38:

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP), som arbetat mycket mot diskriminering av romer, har nu uttalat sig.

– Jag blev upprörd när jag läste om det. Det här är registrering på etnisk grund, det är olagligt. Jag blir ledsen, det finns ju en historia med övergrepp som drabbat romer, säger han till Dagens Nyheter.

Han menar att förtroendet för myndigheterna nu får sig en rejäl törn. För att återupprätta det kräver han svar.

– Min uppgift att överbrygga det här misstroendet blir ännu viktigare. Det första steget är att polisen måste gå till botten med det här. Det är olagligt och helt oacceptabelt. Sen måste vi fortsätta jobba långsiktigt med att kartlägga tidigare övergrepp, säger han.

Samtidigt tar rikspolischef Bengt Svenson avstånd från Skånepolisens upprättande av "analysfilen".

– De uppgifter som DN skriver om rör, efter vad jag informerats om, en analysfil till stöd för en undersökning av brottslighet, upprättad vid polismyndigheten i Skåne. Vad jag kan bedöma idag finns det inget som helst stöd i lagstiftningen för detta och det är helt oacceptabelt, säger han i ett pressmeddelande.

Uppdaterat 12.22:

De romer som registrerats av polisen kan ha rätt till skadestånd från staten. Det menar Sigurd Heuman, ordförande för Säkerhets- och integritetsnämnden som bland annat har till uppgift att granska hur polisen behandlar personuppgifter.

– Det här var verkligen omskakande information, jag blev alldeles förskräckt och insåg genast att det här är något vi måste kasta oss över, säger han till Dagens Nyheter.